Korsägandet av kärnkraften spelar ingen roll

Det spelar ingen som helst roll att de stora elbolagen i Sverige idag äger de tre kärnkraftsanläggningarna gemensamt. Faktum är att Vattenfall kontrollerar Ringhals genom en ägarandel på 70% och Forsmark genom att man äger 66% av anläggningen. Fortum äger 22% av Forsmark och Eon 30% av Ringhals, men de andelarna garanterar ju inget inflytande alls. Oskarshamn ägs av Eon till 55% och Fortum till 43%.Den här typen av gemensamt ägande har alltd varit vanligt i den svenska kraft- oh elindustrin. Så har det varit och är delvis så fortfarande inom vattenkraften.

Även om detta gemensamma ägande löstes upp så skulle ju de tre stora bolagen, Vattenfall, Eon och Fortum ändå kontrollera all kärnkraft i landet. Dvs en upplösning av det gemensamma ägandet skulle faktiskt inte betyda ett dugg och skulle alltså vara en helt meningslös åtgärd. Styrelseledamöterna kan man utbyta ändå och överenskommelser kan man sluta ändå. Konkurenssituationen skulle inte förändras överhuvudtaget. Och eftersom det inte finns nån konkurerns kanske det bästa vore att förstatliga alltihop och ställa kärnkraften, planeringen och vinsterna från kärnkraften under demokratisk kontroll.

Att det är just Forum som inte vill upplösa det gemensamma ägandet är för att det skulle vara Forum som eventuellt förlorade på det. Antingen skulle man förlora ägandet i kärnkraftsanläggningarna helt eller så skulle man vara tvungna att punga ut med stora pengar för att köpa ut majoritetsägaren ur Forsmark eller Oskarshamn.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Socialliberal

  Jag tror inte att statligt ägande kommer att bli så mycket bättre, snarare gör detta enbart att saker och ting går trögare. Nationalisering kanske fungerade på 60-70 talet, men knappast nu.
  -Vad som måste till är stimulans av mångfald i branchen. Oligopolet måste brytas på lämpligt sätt för att sätta marknaden i spel igen.
  Hur detta ska gå till vet jag dock inte; en idé jag hade var att uppmuntra mindre producenter av etanol och bigas att också bygga små kraftverk som drivs av överskott från den ordinarie tillverkningen av pellets, etanol eller biogas. tillverkningen kan då bli mer lokal, och lätta på beroendet av 3-4 stora anläggningar för så gott som all produktion.

  • Anders_S

   socialiberal: Menar du på allvar att vattenfall och Fortum (bägge är statligt ägda, ett av svenska staten och ett av finska) är trögare företag än Eon.

   Elmarknaden kommer alltid att vara ett monopol/oligopol. Därför att det inte finns ett bolag vid sina sinnens fulla bruk som skulle bygga ett alterntivt distributionsnät. Alltså kommer det alltid bara ett finnas ett nät och därför är statligt ägande och demokratisk kontroll vettigt. När det gäller nätet, och alla större producenter och kraftstationer. Avregleringen har ju desutom lett till ökad koncentration och ökade priser istället för det omvända. Marknad fungerar helt enkelt inte på elområdet då det är ett naturligt monopol.

 • Pingback: När apoteksförsämringen är klar så är det som med elfiaskot | Svensson()