En del underliga turer i valet

En hel del väljare har inte fått rösta när de kommit till vallokalen. Troligen därför att röstmottagrna kryssat fel person när någon annan varit inne och röstat. Det hela tycks ha varit utbrett. Huvudsakligen beror det väl på rena misstag, men rent teoretiskt kan det handla om valfusk om det finns ett samarbete mellan röstmottagare och någon person. Röstmottagaren prickar med flit fel person och på det sättet får en annan person två röster. Det är väl inte troligt att just detta förekommit så många gånger, men det är faktiskt möjligt.

I Göteborg har en man polisanmälts för att ha röstat 4 gånger. I hans fall blir rösterna ogiltiga då han röstat för sig själv i olika förtidsröstningslokaler. Men eftersom det finns minst en väljare i Göteborg som kunnat rösta i förtidslokal utan att visa legitimation så finns även här en möjlighet till organiserat valfusk. Och om man samarbeta med en röstmottagare är det väldigt lätta att rösta flera gånger med olika personnummer. Både i en vallokal och en förtidsröstninglokal. I Göteborg finns dessutom minst ett fall med otillbörlig påverkan på väljare i en vallokal och jag känner till två fall till genom hörsägen.

Röster som förklarats ogiltiga har i Arvika i Värmland hanterats på ett felaktigt sätt, vilket kan ha gett felaktiga siffror. Det finns ingenting som säger att hanteringen förändrat räkningen men det är fullt möjligt. Däremot har ju de 200 rösterna som försvann i Halmstad en garanterade effekt. De har nämligen inte räknats så vi har 200 väljare i Halmstad, vars röst inte räknas.

Och slutligen kan förstås valsedlar blandas ihop. Det är dock svårt att göra något åt en sådan sak. Men kanske ska man ha ett märke, en symbol för varje parti som också finns på varje valsedel (i Danmark har man ju olika bokstäver som representerar varje parti).

En del underligheter, felaktigheter, oegentligheter och orimligheter har alltså kantat årets val. Om det är skäl nog till omval har jag ännu ingen uppfattning om ännu.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jag trodde inte att jag någonsin skulle behöva fundera en sekund över att demokratin i Sverige funkar till 100%, men just nu gör jag det. Det känns ledsamt på något sätt.

    Hälsningar // Annika