Falsklarm om terrorism

Det falska larmet om en person med sprängämnen ombord på ett  flygplan på väg från Kanada till Pakistan orsakade en massa problem för en helt oskyldig och desutom ovanligt vänlig man på väg till sitt bröllop i Pakistan:

Det var ett anonymt tips från en kvinna till den kanadensiska polisen som var upprinnelsen till misstankarna mot mannen och nödlandningen på Arlanda. Polisen vet ännu inte vem som ringde in samtalet, men den 28-årige mannen har sina aningar.

– Han har en teori om vem som kan ringt.

Sammanlagt hölls under lördagen 38 förhör med personal och passagerare från planet.

– Det som framkommit och blivit kontentan är att alltihop är ett stort missförstånd. Någon har beskyllt honom för det här och han är totalt oskyldig i sammanhanget, säger Wallberg.

Under förhören med passagerare framkom uppgifter om att mannen skulle ha betett sig konstigt ombord på planet men det visade sig ha naturliga förklaringar.

– Det var första gången han reste utomlands och han skulle flyga långt. Det är klart att han var skärrad och nervös.

Någon sade också att han bytt plats på flygplanet och bytt kläder. Men även detta visade sig vara helt oskyldigt.

– Det var välvilja från hans sida. Han erbjöd sig att byta plats för att en mamma skulle kunna sitta med sina barn. När han bytte plats tog han av sig jackan och det uppfattade folk som att han bytt kläder.

Mannen som greps på Arlanda som misstänkt terrorist har alltså visat sig vara helt oskyldig och kan nu till sist, efter att flera flygbolag vägra ta med honom, resa vidare till Pakistan.

Det hela visar hur sjukt samhället kan bli i kölvattnet på terroristnoja och islamofobi. Hur oskyldiga människor får lida på grund av andra människors ogrundade rädsla för det främmande och för det muslimska.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Elisabeth

    Självklart att exet surnade till när han åker iväg och gifter sig.