Ingen ökning av antalet mord

I Sverige ligger antalet fall av våldsam död på mellan 90 och 100 per år. Under senare år har det dessutom skett en minskning. Något som ibland kan tyckas vara underligt med tanke den flitiga rapporteringen om mord i media. Men så är det visar statistik från Brå. Dessutom är det så att antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare, den så kallade mordfrekvensen, legat still i Sverige sen 1700-talet, detta enligt den vetenskapliga tidskriften Forskning & Framsteg. Mordfrekvens och antal mord påverkas alltså ytterst lite av vilken typ av straff det finns. Dödsstraff gjorde inte mordfrekvensen lägre, milda straff som på 1970-talet förändrade ingenting och hårda straff som innan 1970-talet förändrade inget.

Det betyder att olika former av polisiära åtgärder eller övervakning i form av kameror inte påverkar antalet mord de heller. För mordfrekvensen i Sverige har inte påverkats av ökande eller minskande antal poliser och inte av ökande antal övervakningkameror.

Därmeot vet man att antalet mord och mordfrekvensen är betydligt högre i mer ojämlika länder än Sverige, som exempelvis USA och Storbritannien. Ojämlikhet tycks enligt Jämlikhetsanden ha en stor betydelse för antalet mord och för mordfrekvensen. Men även om ojämlikheten ökar i Sverige för närvarande så ökar inte antalet mor. Så sambandet är inte helt klart, men däremot troligt, vilket jag skrivit om tidigare.

Men det kan finnas anledning till att ändå öka jämlikheten. Förmodligen skulle det innebära att antalet mord fortsatte sjunka i Sverige och dessutom skulle det förbättra möjligheterna att lösa en del andra problem. Hårda straff är däremot meningslöst. Det påverkar inte antalet mord eller mordfrekvens alls. USA och Storbritannien har båda två hårdare straff än Sverige, fler mord samt högre mordfrekvens.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • goran

  Det är dom grova brotten mot kvinnor som man får en känsla av att dom blir grövre och fler. Det är fruktansvärt om det är på det viset.

  • Anders_S

   goran: Enligt brottsstatistiken är det inte så. Antalet anmälda våldsbrott ökar, men våldsbrott drabbar i överväldigande utsträckning män. Med undantaget våldtäkt. Antalet anmälda våldtäkter ökar också, främst som en följd av lagändringar och ökad anmälningsbenägenhet. Brå anser dessutom att det kan finnas en viss reell ökning.

 • Det är fantastiskt enkelt att använda statistik så som du gör för din egen argumentations sak. Det faktum att mer eller mindre polisiär närvaro påverkar är väl alldeles självklart. Det faktum att straffen inte påverkar har ju däremot varit påvisat sedan tidigare, men att säga att våldsfrekvensen per capita inte ökat oavsett yttre åtgärder är banalt och ignorant. Låt oss säga att vi hade struntat i polis, övervakningskameror och hoppat över straffskalan för mord helt, hade detta inte påverkat ?? (statistiken säger ju det?)
  Fattigdom med stora klyftor i samhället gör att våldet ökar och USA som du tar som exempel har dels tillgängligheten till vapen för alla och är extremt segregerat och till stora delar väldigt fattigt.

  Mvh / Traktören

  • Anders_S

   John B: Nu har jag inte sgat något om våldsfrekvensen alls. Mordfrekvensen har däremot inte ökat sen 1700-talet. Sen har övervakningskameror ingen effekt på antalet mord (därför att de flesta mord inte är planerade, källa Forskning & Framsteg), däremot har närvaron av poliser effekter liksom social kontroll och närvaron av andra människor. I övrigt tycks vi överens.

 • Pingback: Snabbt anhållande för mordet på Elin Krantz | Svensson()

 • Lennart G

  Så du litar på statistik från Brå? Ha,ha,ha!

 • Lennart, du menar att det är bättre att hitta på själv?

 • Fredrik

  Undrar hur mycket förbättringar i sjukvården har påverkat antalet som inte dör av våld. Sen har vi dessutom en mer organiserad brottslighet som kanske är bättre på att gömma undan lik. Då borde antalet personer som är anmälda som saknade också vara intressant i diskussionen.

 • Pingback: 22-åringen häktad | Svensson()

 • Pingback: Fint fackeltåg mot våld - men det krävs åtgärder också | Svensson()

 • Pingback: Det minskande våldet | Svensson()

 • Pingback: Det minskande våldet | Svensson()

 • Pingback: Nätverk mot icke-problem | Svensson()

 • Pingback: Malmö har inte flest gangsterbrott | Svensson()