29-procentig synvilla

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt så är ungdomsarbetslösheten en synvilla. I så fall är det uppenbarligen en allvarlig synvilla ungdomsarbetslösheten i Sverige är 29% . Egentligen är den naturligtvis högre då det finns en mängd människor, såväl unga som gamla som inte fångas upp i statistiken och/eller som har jobb som är konstgjorda för att minska den synbara arbetslösheten.

Med tanke på att en tredejdel av all ungdomra i Sverige är arbetslösa så är det inte utan att man undrar om inte Fredrik Reinfeldt har nån typ av allvarligt synfel. Eller så hallucinerar av väldeliga på grund av för högt drogintag eller nåt. I vilket fall som helst så minskar inte regeringens politik arbetslösheten på något sätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Filosoferaren

  ”I vilket fall som helst så minskar inte regeringens politik arbetslösheten på något sätt.”

  Det må så vara men det gör knappast någon annan regerings politik heller då det är helt andra krafter som styr. I tider av lågkonjuktur i allmänhet och finanskris i synnerhet ökar arbetslösheten medan den minskar under högkonjunktur. Det är så ekonomin fungerat allt sedan industrialismens genombrott och för mig är politikernas påverkansmöjlighet ganska marginell.

  • Anders_S

   Filosoferaren: Politikerna kan påverka om de vill. Till exempel återansttälla de 200 000 som försvunnit från offentlig sektor Om finansiering av detta kan läsas i böcker av Johan Ehrenberg och ekonomen Sten Ljunggren liksom på ETC:s hemsida. I övrgit illusterar det ett av kapitalismens grundläggande problem. Dessutom skulle kanske ett förbud mot inhyrpersonal, tillfälliga anställningar med mera eventuellt leda till en lägre arbetslöshet genom att företagen skulle bli tvungna att ha en viss överanställning som det exempelvis var på 1980-talet.

 • Pingback: Eftervalskrönika – Där Sahlin är glasklar sitter Reinfeldt i garderoben och surar « Röda Berget()

 • Pingback: Sanningen om samhället – 2010-10-02 FM()

 • Man behöver nog gå djupare än att bara anställa. Exempelvis har ju EU/Riksbanken den politiken att om arbetslösheten minskar under 7-8 procent kallar dom det för ”överhettning” och drar åt svångremmen genom att höja räntan så att det blir dyrt att investera. Så det skulle man nog också behöva göra något åt. T.ex. ta tillbaka den politiska makten över riksbanken.

  Dessutom skulle man nog behöva tillägna sig en industripolitik där man medvetet satsar på produktion. Exempelvis ställa om samhället till ekologisk hållbarhet – eller vad man nu kan tänka sig är bra. Anne-Marie Lindgren skrev om detta för lite sen – se http://www.arbetarrorelsenstankesmedja.se/rapporter.aspx?id=200%20. Sånt skapar inte bara jobb omedelbart utan leder också till teknisk förnyelse som skapar kommersiellt gångbara produkter på längre sikt.

 • Pingback: Sysselsättningen i Europa()

 • Pingback: Olle Svenning – talskrivare åt Mona Sahlin?()