Sveriges islamarv

Boknytt
Sverige och den islamiska världen
Ådahl/Sörling/Wessel (red)
Wahlström & Widstrand

Sveriges islamarv

”Sverige och den islamiska världen – ett svenskt kulturarv” är ett samarbetsprojekt mellan muséer, arkiv och bibliotek. Nu även en antologi som presenterar föremål och dokument från Sveriges 1200-åriga kontakter med islams länder.

Ingen bok för Svensson precis. Men en viktig insats för att förankra svenska muslimer i svensk historia och kultur. När invandrarungdomar besöker Birka och ser tusenåriga mynt med inskriften ”Allah”, hjälper det dem med deras identitetsarbete.

Jan Hjärpe förklarar inledningsvis hur kulturell mansdominans och klantänkande ligger bakom hedersmorden, inte islam. Vad jag saknar är mer av islamiska rötter i folkkulturen. Nästa bok?

Läs också:

Läs mer: SDS, Dagen, HBL,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Hans Norebrink

    Läste i Göteborgs-Posten häromdagen om en kvinnlig muslimsk konstnär som i sitt arbete försökte integrera islam och svenskhet – typ bönemattor i svenska mönster. Det är rätt väg att gå för att på sikt göra islam lika mycket en blågul del av den svenska nationen som kristendom.