Vi tar kamp mot klassamhället!

Nytt material från Socialistiska Partiet. Klicka och skriv ut: Vi tar kamp mot klassamhället!

Ojämlikheten

Under perioden 1991-2008 ökade inkomsterna för den sämst ställda tiondelen av familjerna med ynka 3,5 procent. Den rikaste tiondelen av de svenska hushållen ökade däremot sina inkomster med 65,6 procent under samma period. Under krisåret 08/09 ökade de rikaste i samhället sina tillgångar i utländska aktier och värdepapper med 407 miljarder kronor. Samtidigt läser vi regelbundet om sjuka som tvingas jobba eller inte får någon sjukersättning. För miljonärerna råder det ingen tvekan om vem som gynnas i dagens Sverige.

Maktlösheten

Den svenska fackföreningsrörelsen bildades en gång i tiden för att ge makt åt de som jobbade. Tillsammans gick man samman för att göra sina röster hörda och försvara sina intressen. För de som idag styr svensk fackföreningsrörelse är den inriktningen sedan länge glömd. Mellan medlem och facktopp finns det idag inga gemensamma intressen. Medlemmen bekostar de hutlösa löner som byråkraterna i toppen bestämt, och tillbaka får den bara svek och skamliga löneavtal. Att avsätta fackbyråkraterna och göra facket till en stridbar organisation för medlemmen är ett måste för att kunna utmana politiker och chefer.

Ansvaret

Solidaritet och ansvar är ingen åsikt, det är en insikt, det kollektiva egenintresse  som är arbetarrörelsens grund: det som skadar dig skadar också mig. Din sänkta a-kassa eller uteblivna sjuklön i dag är mina försämrade arbetsvillkor i morgon. Låga löner och osäkra arbetsvillkor för ungdomar – eller i Kina – pressar ner  lönerna för alla andra. Vi har alla ett ansvar för varandra, men framförallt för oss själva. Det handlar om att med stolthet kunna se sig själv i spegeln och veta att man gör det man kan för att det här livet, och livet för de som kommer efter, blir så mänskligt som möjligt.

Lösningarna

Det finns idag en möjlighet att bygga ett samhälle för alla. För att detta ska ske krävs i huvudsak två saker: För det första måste vi se på varandra med nya ögon och tro på vår kraft att förändra. För det andra måste vi våga sätta oss på tvären och bygga upp en motmakt mot klassamhället och det som idag förstör klimat och människa. Men en sådan motmakt kommer också att möta motstånd från de som idag tjänar på samhällets tillstånd. Vi måste gå in i den striden med en kompromisslöshet lika stark som elitens egoism, och med en medvetenhet lika stor som den vanmakt vi nu måste bryta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!