Åtal mot poliserna som hotade Jesper Nilsson i tunnelbanan

De två poliser som tryckte upp Jesper Nilsson mot en vägg och hotade honom med diverse saker om han inte raderat de foton som han just tagit på poliserna när de agerade tveksamt har nu åtalats. Det hela utspelade sig i tunnelbanan vid Hornstull. Övergreppet mot Jesper Nilsson var ett ganska typiskt polisövergrepp mot unga människor. De poliser om gjorde det tillhör dessutom en grupp poliser som även tidigare gjort sig kända för tveksamma arbetsmetoder och det är positivt att de nu åtalas.

Men vi ska samtidigt komma ihåg att det hela inte är en unik händelse och förekomsten av denna typ av övergrepp är legio. Men det handlar oftast om övergrepp mot personer utan den typ av resurser som Jesper Nilsson har. För att det inte ska upprepas om och om igen i det oändliga krävs faktiskt omfattande attitydförändringar och omskolning inom polisen. För det är oacceptabelt att den här typen av övergrepp. Huruvida det är en brottslig handling som polisen begått, eller om poliserna blir dömda för något, är för mig helt ointressant i sammanhanget. Det krävs inte för att beteendeet ändå ska betraktas som oacceptabelt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Nu har SVD fattat att poliserna som hotade Jesper Nilsson åtalas | Svensson()

 • Pingback: Polisens specialenheter begår ofta övergrepp | Svensson()

 • Erik Forsgren

  När jag var barn på 50 talet kunde man tilltala polis utan att få på käften. På den tiden lyfte polisen handen till honnör när man frågade om något. Idag får man på käften. Jag hade arbetat hela dagen och ville hem efter en hård arbetsdag jag är i sextioårsåldern. Jag befinner mig på Sturegatan strax efter ”svampen” då jag märker att hela gatan är avspärrad. Eftersom jag har cykel tänker jag att jag på något sätt skulle kunna ta mig för bi med min cykel varför jag frågar en medelålders något korpulent polisman on anledningen till att hela Sturegatan är avstängd. Han svarar med att slänga mig på rygg över en bilhuv och lägger sig sedan med sina 95 fläskiga kilon över mig. Ganska äckligt och ganska onödigt. Är svensk polis oförmögna att svara ens på hövliga frågor från allmänheten.
  Allmänhetens förtroende för polis är lågt och demonstrationer av ovanstående slag gör knappast polisen mera populär. Hur har man tänkt sig polisarbete i framtiden ? Är vi på väg mot en polisstat av den modell vimlar i USA där våld mot allmänheten är ett verkligt problem i samhället. Ska vi här liksom där få se exempel på hur polis slänger gamlingar i backen?

  • Det du berättar är ju för jävligt. Det är helt oacceptabelt.

   • Erik Forsgren

    Tack för ditt svar. Jag vill att det ska framgå tydligt att polisövergrepp förekommer i situationer mot helt vanliga människor som du och jag utan att någon som helst provokation från allmänhetens sida. Det är bra att det finns möjlighet att sprida budskap om polis övergrepp för det vore något som man även inom polisens egna led borde stävja. Om inte missförhållanden av nämnda slag uppmärksammas hamnar man i ett polisvåld som liknar det man ser i USA.