Sankt Muhammed och jultomten

Enligt DN:s kulturchef finns det vissa likheter mellan jultomten och Muhammed. De är påhittade figurer. Fast förstås, det enda som är påhitt med Muhammed är väl att han är nån slags budbärare för nån slags gud. För Muhammed har funnits vad jag förstår. Eller är det som med Jesus? Han kan ha funnits, men han är i alla fall cool. Kanske.

Samtidigt så vet ju alla barn att jultomten finns. I alla fall i Sverige. För i USA är det en kommersiell figur som heter Santa Claus. Eller var det Saint Muhammed? Jesus? Och vem var det som gick i synagogan? Ali? De där abrahamitiska religionerna från öknen är förvirrande.

Tacka vet jag ett helvete av is, Oden, korpar, grisar, Frej och Tor. Det är grejer det. Och dom har väl också funnits. Det har jag i alla fall läst i några böcker av Douglas Adams. Eller?

Fast DN:s kulturchef Björn Wiman har förstås helt fel om antisemitism.

Läs också: Bonnier är en judisk familj.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Kamferdroppar,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Demonstrera på Kristallnatten den 9 november. Göteborg: Samling kl 18:00 på Götaplatsen.

Till minne av kristallnattens offer – Mot rasism, nazism, antisemitism och islamofobi.

Advertisements
 • Nu kan vi äntligen flytta fokus från Jyllandsposten till DN. Så många fel i en och samma tankekedja måste vara nytt svensk kulturrekord. Sionistlakej, fegskit och idiot – Björn Wiman är kindereggens fabergè.

 • lasse

  Det skulle vara intressant om det blev affär om Widmans uttalande. Kontexten är en sak men att påstå att en hävdad historisk figur inte existerat borde vara helt okontroversiellt.

  Som jag förstått det finns det inga bevis för att Mo existerat som den figur han framställs som hos Islam. Inga samtida källor eller artefakter. De skrifter som finns är från flera hundra år efter att Mo ska ha verkat. Lika lite som kyrkan är de bästa sanningsvittnena när det gäller historiska fakta när det gäller kristendomen är islamlärda det.

  För 100 – 150 år sedan var det självklart att Jesus funnits och det som beskrevs i bibeln var i stort ett historiskt dokument av vad som skett. Tron var stark och kyrkan t.o.m. uppmuntrade den moderna arkeologi och historieforskningen att ta sig an den bibliska historien, nu skulle man även få tron vetenskapligt bevisad. Det blev tvärtom, Jesus och bibeln förpassades till sagornas och myternas värld. Israel har förvandlat Palestina till en Schweizerost i sina försök att bevisa sin mytiska historia som sann, samma sak där en påhittad historia för att skapa ett märkvärdigt förflutet när herdefolket blev bofast och byggde städer.

  I och för sig är väl Credoakademin med allehanda fina akademiska titlar övertygade om Jesus existens och bibeln som ”Guds enda skrivna ord”.

  Men varför slå i sönder en lugn och rofylld akademikertillvaro med att bråka med islams bild av sig själv.

  MÜNSTER, Germany — Muhammad Sven Kalisch, a Muslim convert and Germany’s first professor of Islamic theology,… has spent years studying Islamic scripture. Islam, he says, guides his life.
  So it came as something of a surprise when Prof. Kalisch announced the fruit of his theological research. His conclusion: The Prophet Muhammad probably never existed. …

  Wall Street Journal

 • Pingback: Jinge.se » Åkesson bra i TV()