Carina Liljesands fisförnäma attityd

Kristdemokraterna Carina Liljesand vill lyfta fram det litterära Göteborg. Det är ju lovvärt. Men det urval av litteratur som hon gör känns lite fisförnämt och utesluter många av författare som faktiskt är göteborgare och har skrivit om Göteborg. De flesta av dem hon nämner är icke-göteborgare, Selma Lagerlöf, Sophie Elkan (göteborgare), Stephan Mendel-Enk, Susanna Alakoski och Dan Andersson som skrivit lite grann om Göteborg och det är inget fel på det som de skrivit. Men det känns lite märkligt och som att hon skäms för det verkliga Göteborg och dess litteratur. Eller handlar det bara om att hon är okunnig?

För ska man dra fram det litterära Göteborg så kan man ju inte utesluta författare som exempelvis Marianne Fredriksson, Erik Johansson, Erik S. Alexandersson, Walter Dickson (båda de senare om Masthugget/Stigberget), Ove Allanson, Åke Edwardsson, Zac O’Yeah (den helcoola göteborgsskildringen Tandooriälgen), Sun Axelsson, Renzo Aneröd, Viveca LärnHelene Tursten och Gunnar Adolfsson. För att inte nämna Viktor Rydberg (begravd på Östra kyrkogården) och under många år anställd på GHT (Göteborgs Handels och sjöfartstidning). Andra som skrivit om Göteborg är Aino Trosell och Torgny Karnstedt. Det finns naturligtvis många, många mer. Till och med Stieg Larsson skriver ju lite om Göteborg i sin Milleniumtrilogi.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements