USA:s övervakning kan formellt vara ett försök till statskupp

Enligt professor Dennnis Töllborg kan man betrakta USA:s övervakning i Sverige som ett försök till statskupp. Detta förutsätter förstås att svenska regeringen inte känt till övervakningen. Nu är det ju fullt möjligt att delar av Sveriges underrättelse- och säkerhetstjänster samarbetat med USamerikanska motsvarigheter kring detta. Då kan det vara en statskupp enligt Töllborg. Om regeringen känt till det kan det istället vara ett grundlagsbrott.

Övervakningen har tydligen startat i samband med att förberedelserna inför EU-toppmötet och president Bush besök i Sverige satte igång under år 2000. Och det är ju logiskt då vi redan vet att US-amerikanska agenter agerade i samband med EU-toppmötet i Göteborg år 2001. Man spred falska uppgifter om aktivister och demonstranter, man spred osanna uppgifter om de boende i skolor osv.

I så fall har övervakningen i alla fall startat i samarbete med någon svensk underrättelsetjänst, säkerligen den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST. I denna ingår exempelvis det gamla IB, som numera heter KSI (Kontoret för särskild inhämtning). Däremot är det inte troligt att säkerhetspolisen (Säpo) varit samarbetspartner då de verkar ha varit utan information om det mesta som USA hittade på och dessutom nästan alltid hade motsatt uppfattning kring händelserna under 2001 om man jämför med USA-agenternas uppfattning. Läs gärna Hans Abrahamssons bok En delad värld som handlar om USA övervakning i samband med EU-toppmötet och det troliga samarbetet mellan DIA och MUST.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, LOKE, Röda Berget, Moberg, Kildén & Åsman, Brihed,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

11 svar på “USA:s övervakning kan formellt vara ett försök till statskupp”

  1. Nu menade ju Töllberg raka motsatsen; ifall säpo känt till och godkänt spioneriet vore det formellt sett gränsande till statskupp.
    Att främmande makt spionerar är inte ovanligt.

    1. vils. Nej, det var preci som jag skrev. Grundlagsbrott om säpo känt til det och statskupp om ingen känt till det (jag läste artikeln flera gånger för att vara säker på vad det stod) . Men som du säger spelar det ingen roll.

  2. Nu stundar räfts och rättarting kan man hoppas. Är vår säkerhetstjänst så jävla impotent att den inte ens kan övervaka sina egna medborgare ? Har Jan Guillou rätt igen ?
    Med tanke på hur patetiskt dålig både svensk och amerikansk underrättelsetjänst är på att identifiera och klassificera vem som är farlig så kan detta vara en omfångsrik skandal. Oförmågan att förstå den ursprungliga situationen i Somalia är ett skräckexempel.
    /*påstående utan källa, borttaget*/ #AS

    /*off topic, borttaget*/ #AS

    Vilka slutsatser ska vi dra av detta ?

  3. Det står faktiskt

    ”-Och om man säljer ut svenska medborgare till utländsk makt så är det det ultimata förräderiet, gränsande till statskupp, säger han.”

    Det vill säga, om vår säkerhetstjänst har känt till fallet så är det statskupp, inte som du skriver Svensson. Bara så du vet. 🙂 Läs gp igen, det är otydligt men är faktiskt så.

Kommentarer är stängda.