FN-soldater spred kolera till Haiti

Befolkningen på Haiti har protesterat mot och angripit FN-soldater för att ha spridit kolera Haiti. Enligt tester är dess anklagelser förmodligen sanna. Genom slarv orsakar nu alltså FN-trupperna att tiotusentals fattiga haitier riskerar att dö. En redan mycket hårt drabbad och plågad befolkning får det alltså ännu värre genom slarv hos FN.

Enligt uppgifter har det konstaterats att kolerasmittan kommer från Nepal och därför med all sannolikhet förts över till Haiti med FN-soldater från Nepal. Det är bedrövligt att FN och FN-soldater slarvat så.

Genom att FN-soldater angrips har FN nu tvingats höja säkerheten för sin personal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Schack

  Mycket olyckligt, javisst. Men att ge FN skit för det, och till speciellt innan någon utredning är klar, är riktigt ruttet.
  Vad skulle alternativet vara – att FN-trupperna satt hemma och rullade tummarna?

  Damn them if they do, damn them if they don’t…

 • Gustav

  FN-insatser är inte alltid av godo. Precis som när det gäller t ex truppnärvaro i oroshärdar så är det ofta bättre med få och kunniga människor på plats än med aldrig så många utsända ”nybörjare”, vilka många länder tyvärr sänder iväg inom FN-ramar, mest bara för att synas. Underutrustade och oorganiserade gäng som dräller runt är ju bara ytterligare en riskfaktor i en redan tuff situation.

  • Anders_S

   Schack: Det finns en utredning och enligt Sveriges ambassadör så är det helt klart att smittan kommer från Nepal och enda möjliga överföringsvägen är via en FN-soldat.

   Gustav: Helt riktigt. FN-insatser är inte alls alltid av godo. Det är jag den förste att hålla med om.

 • Nepaleserna skickas framförallt för att det är lönsamt. Indien betalar nämligen soldaterna löner enligt landets egna standarder, men tar emot pengar från FN enligt samma lönemodell som exempelvis svenska soldater.

  Men de är inga nybörjare. Ofta har de indiska soldaterna bättre erfarenhet än de västerländska. Men det finns en omfattande segregering mellan de olika ländernas soldater och ofta fördomar dem emellan.

 • I det här fallet skulle det alltså vara nepalesiska soldater, och läget i Nepal förefaller ju tämligen kaotiskt.

 • Pingback: Naturkatastrofer och andra olyckor | Svensson()