Överväldigande bevis för att Hizbollah mördade Hariri

Enligt kanadensiska CBS ska FN och och libanesisk polis ha funnit övertygande bevis, däribland uppgifter från mobilsamtal, om att Hizbollah ska ha legat bakom mordet på Libanons premiärminister Rafiq Hariri år 2005. FN är missnöjda med att slutsaterna kommit ut då man menar att en fortsatt utredning äventyras.

Problemet med sånt här är att även FN:s utredare kan bli lurade av saker om olika underrättelsetjänster företar sig. Och vi vet ju från svensk erfarenhet att mobilsamtal kan vara förvirrande för poliser. Bevis kan planteras, vittnen skapas osv. Men det är naturligtvis inte heller omöjligt att Hizbollah kan ha utfört attentatet mot Hariri.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Ja, rubriken är förstås så felaktig som den kan bli eftersom det inte finns några ”övertygande bevis” alls. Se exempelvis Washington Post:

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/11/21/AR2010112103987.html?wprss=rss_world/mideast

  Det handlar om ”circumstantial evidence” där det ”antyds” Hizbollah kommunicerat med ägare till mobiltelefoner som ”påstås” ha koordinerat bomben. Dvs man vet inte om det är rätt mobiltelefoner eller ens om Hizbollah talat med ägarna. Inga bevis överhuvudtaget. Och inga nyheter, uppgifterna har skvallrats runt i månader.

  I Libanon är tribunalen utskrattad efter alla avslöjanden om mutor och falska vittnen. Uppgifterna nu är extra löjliga då man vet att Hariri och Hizbollahs ledare var goda vänner:

  http://www.csmonitor.com/World/Middle-East/2009/0525/p06s07-wome.html/%28page%29/2

  • Anders_S

   Hampus: Javisst är den det. Men det var meningen.

 • John

  Hizbollahs ledare och Hariri kanske var goda vänner men räcker det? Hizbollah styrs väl av Iran och tyckte väl att den västerländskt inriktade Hariri skulle tas bort från spelet om Mellanöstern.

 • hugin

  Hampus har rätt på varenda punkt utom en. Ryktesspridningen om de där telefonsamtalen har varit igång i över ett år. Detta är tredje eller fjärde vändan i våra medier.
  Allt efter som tiden gick blev Hariri allt vänligare inställd till Syrien vilket med största säkerhet är den springande punkten här.
  För att en libanesisk regering alls ska kunna bedriva en självständig politik måste den luta mer åt Syrien än åt Israel, vara mer panarabisk än proamerikansk och inse att en modernistisk islamism har mer att erbjuda landet än vilken ideologi som helst med ett otuktigt förhållande till västvärlden.
  Alla libaneser är i någon mening ”västligt” inriktade. Det är ju inte Yemen vi talar om. T.o.m. Hizbollah är det om man skärskådar deras islamska radikalism.