Pajaslandet Nordkorea

Vore inte fallet med Nordkorea så tragiskt för den egna befolkningen och kanske också farligt för människor i omgivningen ( i alla fall ön Yeonpyeong) så skulle man kunna skratta åt det löjliga lilla landet med sina löjliga storhetsvansinniga diktatorer från familjen Kim.

Men när folket i Nordkorea svälter och landet utmanar sina grannar och bär sig allmänt knäppt åt så är det svårt att skratta åt det som verkar som en teaterregim. Speciellt om de nu orsakar ett reellt krig mellan sig själva och Sydkorea. Det spelar därvidlag ingen roll att Sydkorea inte borde ha haft sin militärövning inne i det omstridda området, Nordkorea borde inte börja skjuta för det.

En som man däremot inte kan skratta är den kompletta tokdåre vid namn Torbjörn Björkman från Svensk-Nordkoreanska vänskapsförbundet (eller nåt sånt) som i radion menade att Nordkorea var mer demokratiskt än Sverige. Vilket ufo. Påminner om en del som en gång i tiden försvarade Pol Pot i Kambodja. Och medlem i Kommunistiska Partiet är han också. Vilken obehaglig typ och nog är det obehagligt att ett parti med fler kommufullmäktigeposter i Sverige kan ha en sådan man i sina led.

Och för världens skull så får vi väl hoppas att Sarah Palin aldrig ens kommer i närheten av presidentposten i USA. Med henne som president skulle vi få ett land som verkligen var en fara för omvärlden. VIlket knappast Nordkorea är.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Enligt GP idag sa ju Palin i en Fox-intervju med Glenn Beck att ”-Självklart måste vi stödja våra nordkoreanska allierade” så hon och clown-Tord kanske har mer gemensamt än vi tror…

 • Anders Åberg

  Nu vet vi väl inte vem som sköt först egentligen.
  Inte för jag ger fem öre för familjeregimen i Nordkorea men samtidigt är det svårt att komma undan den propagandistiska attityden mot dom i västvärldens rapportering.
  Jag tror man skall vara rejält misstänksam mot vad våra massmedia förmedlar därifrån.
  Torbjörn Björkman heter familjen Kim,s språkrör i Sverige och han skrev även på Newsmill.
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/29/hatiska-l-gner-sprids-mot-vackra-och-demokratiska-nordkorea
  Vad som är sant eller ej har jag svårt att bedöma, men det verkar mest vara propaganda från bägge håll.

 • Hans Norebrink

  Som sjuttiotalsmedlem fem år i Kommunistiska partiet känns det pinsamt att de ännu stödjer Nordkorea trots all dokumentation om terrorn där (samma med Stalins Sovjet). Samma med de maoister som ännu tror på Mao och kulturevolutionen. Hur länge kan man hävda att allt skit är kapitalistisk propaganda?

  Jag hade anledning i en kommentar om Kina (”Röd jord, rött land”) ta upp hur mycket det kulturella arvet som slår igenom. Samma i Nordkorea där den kommunistiska ideologin verkar ha reducerats till fernissa över en gammal kejserlig, feodal och nationalistisk tradition.

  Ju snabbare regimen faller ju bättre så de kan sluta att smutsa ner begreppen socialism och kommunism.

  • Anders_S

   Hans: ja det är tamejfan obegripligt måste jag säga. KP:s band till Nordkorea alltså.

 • Anders Åberg

  Jag finner också detta stöd till Nordkorea helt obegripligt.
  Annars har KP sunda åsikter i många frågor tycker jag, men att fortsätta hålla fast vid Stalin och familjen Kim är nog inget framgångsrecept direkt

 • torberg

  Åberg: intressant… i vilka frågor har KP sunda åsikter ”annars”… Bortsett från att deras framtidsvision om socialism är hämtad från ”tredje periodens” Komintern, där socialism definierades som enpartidiktatur. Nämligen deras…. Därifrån har de också den katastrofala relationen till andra riktningar inom arbetarrörelsen. Sossar är en variant av fascister, ”socialfascister”, vi som kommer från den antistalinistiska vänsteroppositionen (”trottar”) är också en sorts fascister, om än i lönndom… V har de beskrivit som ”bögpartiet” som de tycker folk ska lämna p g a sexualpolitiken… Deras ideal har förvisso ändrats över åren. Under 70-talet var det okritiskt maoistkina och katastrofdiktaturen Albanien, nu har deras böjelser för arbetarförtryckare och massmördare gjort dem vänligt inställda till Nordkorea… Hur i H-e kan nån seriös människa tycka att KP ”annars” har sunda åsikter. KP är sjukt i det mesta och ska hanteras därefter…

 • Anders Åberg

  torberg.
  KP har genom åren varit dom som tagit striden mot sossarna på arbetsplatserna.
  Det tycker jag är sunt, jag har varit metallarbetare i över trettio år och sett många gånger hur sossefacket gör allt för att förhindra att någon som helst verklig rörelse uppstår.
  KP,s paroll ”Leve dom vilda strejkerna” har alltid kännts helt rätt, även om resultatet hittills har varit klent.
  Att kalla sossarna för fascister är ju en uppenbar överdrift, men dom är svurna fiender till all egen politisk eller facklig aktivitet bland arbetande människor.
  Att ställa sossefacket åt sidan måste vara rätt.
  Däremot så tror jag inte att vare sig Stalin eller Troskij satt på lösningen för dagens politiska situation och Trotskij skulle antagligen med sina ideer om att militarisera produktionen blivit en lika bedrövlig diktator som Stalin om han fått chansen.
  Att deras moderna anhängare fortsätter tugga om vad dom egentligen sade och gjorde känns dessutom helt meningslöst.
  Glöm dom, nu måste vi på ett materialistiskt sätt analysera dagens situation och finna en socialistisk väg framåt för det högteknologiska informationssamhället.
  En väg där demokrati och yttrandefrihet garanteras och fördjupas.

  • Anders_S

   Anders Åberg: jag har jobbat på många industriarbetsplatser (Unifos, Galon, Saab, Pååls med flera) och jag har aldrig sett till några medlemmar i KP: De har uppenbalrigen funnit spå andra ställen. Däremot har jag rabetat med medlemmar i Såväl Offensiv som SP. Dess har haft en mycket klokare inställning än KP. Man har försökt bygga en ny ledning i facket och en ny fackförening. Ibland har det lyckats, ibland inte. KP har vad jag vet inte lyckats någon stans. Nu försvagas SP kraftigt på arbetsplatserna (många går i pension de närmaste åren och de unga får inga fasta jobb). Så vitt jag vet är det samma för KP. Jag tycker deras fackliga linje är helt urusel, men det är en helt annan diskussion som inte hör hemma är. Nu får all diskussion som inte handlar om Nordkorea avslutas.