Mordet på Kungsholmen – ett hedersmord?

Mordet på Kungsholmen där en 22-åring Uppsalabo sköts ner kan enligt Aftonbladet och Expressen handla om hämnd. Den mördade 22-åringen har tidigare åtalats för att ha knivdödat en ung man i Göteborg. Han frikändes dock från mord i tingsrätten. Det hela sågs som en olyckshändelse.

Enligt kvällstidningarna är den 17-åring som nu sitter gripen och anhållen för mordet på Scheelegatan i Stockholm lillebror till den unge man som knivdödades i Göteborg. Om Aftonbladet har rätt kan det alltså handla om hämnd, dvs ett rent hedersmotiv sicilianskt eller kretensiskt maner. Att ta lagen i egna händer på detta vis är dock helt oacceptabelt i ett civiliserat samhälle. Om det nu verkligen är så i detta fall.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

PS (14:00). Nu är 17-åringen också begärd häktad. DS.

Advertisements
 • wot

  ”Hedersmord”? Låter som en tänjning av det begreppet. Det verkar ju vara hämnd det handlar om. Visserligen lär det vara hedersamt i en dylik kultur att vedergälla en (upplevd) orätt, men beteckningen hedersrelaterat våld brukar användas i fall där släkten reagerar våldsamt på en medlems försök att styra sitt eget liv. Av vad vi det i det här fallet lär det knappast vara frågan om hedersrelaterat våld. Vendetta är ett bättre ord.

  • Anders_S

   wot: Hämnd är en central del i hederskulturer. Ordet hedersmord och beteckningen hedersrelaterat våld omfattar även mord som begås som hämnd. För att rädda familjens heder. Det är precis samma mekanismer som ligger bakom mord på kvinnor som agerat fel enligt de hedersnormer familjerna håller sig med. Vendettakultur är detsamma som hederskultur. Om folk i Sverige använt orden på annat sätt beror det på missförstånd. Det är på detta sätt orden normalt ska användas och används i mängder med sammanhang även på svenska (jag kan räkna upp en radda böcker om italien, cosa nostra, camorran osv där det används på detta sätt, vilket också är korrekt.)

   Genom att använda ordet på detta sätt vill jag också visa på att hederskultur kanske inte står så långt från oss själva och vår kultur ändå.

   Mordet är dessutom knappast begått i hastigt mod, dödsfallet som han kanske ville hämnas skedde för länge sen.

 • Pa Z

  Hedersmord är det bara om det ska försvara heder. Det är ett vanligt mord med hämndmotiv om det är någon som är förbannad för att hans bror blev dödad. Har en känsla av att det är det senare.

  • Anders_S

   Pa Z: Nej, det tror jag inte. Det är två år sen brodern dog. Så hedersmord. Det handlar inte om nån som är förbannad. Det handlar om nåt planerat.

   Annars har du rätt i definitionen.

 • PaZ:
  Vad är då skillnaden mellan att mörda för att ens heder fläckats av att någon dödat en familjemedlem eller för något annat?

  Fadimemordet och killen som torterades till döds är ju de mest kända hedersmorden i Sverige, inget av dem hade det motiv du anger. Motivet för att mörda Fadime var ju att hon hade förtalat familjen (med osanningar) i media och den andre mördades för att han var ihop med dottern i familjen.

 • Pa Z

  Profanum: Rent straffmässigt finns det ingen skillnad. Det är bara en etikett som vi själva sätter på anledningen till mordet. Egentligen så är ju hämnd ett inte helt ovanligt motiv till mord. Kriminella mördar varandra för oförätter och skulder, familjemedlemmar mördar personer som gjort någon annan i familjen illa på något sätt, en del mördar till och med homosexuella som raggat på dom på krogen.

  NE`s definition ser ut såhär:
  ”hedersvåld, hedersrelaterat våld, våldsakt eller tvångsåtgärder där skälet anges vara att återupprätta familjens eller släktens heder. Hedersvåld hänger samman med tribala samhällen och tribala normer i områden av världen där staten och dess institutioner är svaga och individerna beroende av den hjälp och det skyddsnät som familjen och klangemenskapen utgör. Våldet drabbar oftast kvinnor som bryter mot den sexuella normen och t.ex. hävdar sin egen rätt att välja make. När den felande dödas brukar detta kallas hedersmord; i Sverige rubriceras gärningen som mord.”

  Fadime var väl ändå ett fall där familjen skulle upprätthålla hedern? Fadime brot mot normerna genom att bli för västerländsk. Det kunde familjen inte tolerera.

 • Pa Z:
  Jo jag vet att man brukar mena svartskallar som mördar kvinnor de är släkt med. Problemet blir ju att upprätthålla en meningsfull definition.

  Fadime mördades (nog) för att hämnas familjens sårade heder. Det handlade dock inte om att hon skulle vara för västerländsk. Motivet ska ju ha varit att Fadime långt innan mordet förtalade sin familj i TV (där hon sanningslöst påstod att hon förkastats av familjen för att hon hade en svensk pojkvän m.m.). Det behövs nog ingen svartskallekultur eller något kvinnligt kön för att man ska utsättas för hämndhandlingar efter det.

  • Anders_S

   profanum: Inom forskning kring maffia, vendettakultur och hederskultur menar man mycket mer än det (att män mördar kvinnor de är släkt med). Det var vad jag anspelade på i mitt inlägg. Dessutom ville jag som jag sagt, problematisera det hela. Det har jag också lyckats med.

 • Anders_S:
  Problemet jag ser med den definition av hedersbrott/hedersmord som fått fotfäste är att det lurar en undermedveten definition av brottslingen som svartskalle i detta. Det leder också till att alla araber/motsvarande som mördar en närstående antas ha ”hedersmotiv” och dessutom anses vara mer förkastliga i sitt leverne och sina motiv än etniska svenskar som begår samma brott.

  Heder är ju ändå det vanligaste motivet till våldsbrott. Om jag som 20åring fick en knuff i krogkön så var ju anledningen till att jag svarade med en rak höger (istället för att ställa mig längre bak och vänta tio minuter extra på min öl) just att min heder blev sårad om jag ”backade”.
  Men jag betraktades som etnisk svensk knappast som en grottmänniska som ”inte borde ha släppts in i landet”, för det.

  Den genomsnittlige svartskallen älskar nog sina döttrar på samma sätt som den genomsnittlige svensken och har inte en lägre tröskel för att döda dem.

  • Anders_S

   profanum: Vi är nog faktiskt i stort överens i sak.

 • Pa Z

  Lustigt nog var jag ute efter ungefär samma sak som profanum. Hedersetiketten är problemfylld och hamnar lätt på händelser som egentligen inte är kopplat till någon form av klansamhälle/hederskultur.

  • Anders_S

   Pa Z: Vi är alla tre överens om att hedersetiketten är problemfylld och ganska meningslös. Den verkar i huvudsak fungera för att befästa åsikter om skillnader som i verkligheten faktiskt inte finns i nån större utsträckning.

 • jenny

  herregud ”killen som dog” heter David han hade precis fått fast jobb, han snackade ALDRIG skit om folk, han hade sån stor respekt för tjejer han kollade de i ögonen när han pratade aldrig någonananstans..
  Många tjejer var kära i honom men han hade respekten att säga att det inte var besvarat och han flörtade aldrig med tjejer, han ville inte ha tjej nu för att han hade ingen tid.. förra året gick han i skolan och nu fick han fast jobb, han skulle egentligen till Kalifornien och jobba men jobbet kom före,, OM han nu mördade killen för 2 år sedan så var det verkligen en olyckshändelse för killen var hans bästa kompis och David hade bilder på han på hans facebook..

  Nu till poängen snälla ha lite respekt för folk som sörjer försök att inte prata om det öppet det kan riva upp redan färska sörjesår hos människor som nyss fått sitt livs chock, ni vet inte om hans bror, syster, mamma eller pappa går framför er eller hur så snälla visa respekt!! Prata om det inför stängda dörrar han hade många vänner med som sörjer..

 • Mona

  Bra skrivet Jenny! Vår son var mycket god vän med David och alla spekulationer hit och dit är väldigt jobbiga. David var en jättefin kille det kan jag intyga som aldrig fick chansen att arbeta träffa någon och bilda familj. Det är så sorgligt. Vad som skrämmer mig är att det här kan hända vem som helst. Det räcker med att man är på fel plats vid fel tillfälle. Mina tankar går till hans familj som jag lider med.
  Rest In Peace David.

  • Anders_S

   Jenny och Mona: Det är väl ingen spekulation att han sköts av en lillebror till en person som han orsakade döden för genom en olycka. Det är ju sanningen. Killen var i Stockholm för att mörda just honom.