Explosionerna i Stockholm – första terroristdådet sen 1975?

Vad man kan förstå så handlade det troligen om ett försök till terrorattentat. Den döde mannen ska enligt Aftonbladet ha haft ett antal rörbomber i en ryggsäck och det ska vara en av dessa som exploderade på Bryggaregatan och dödade honom själv. Jag har inte tidigare hört att de kan var så kraftiga att de kan döda folk, Men, man kan ju död av smällare så det är väl fullt möjligt att dö av en rörbomb som exploderar i kontakt kroppen.

Explosionen på Bryggaregatan föregick av en större explosion på Olof Palmes gata där mannens bil som innehöll ett antal gastuber exploderade. 10 minuter innan sprängningen ska ett mejl ha skickats till TT, adresserat till Säpo. Mejlskrivaren tycks ha varit upprörd över Vilks och de svenska soldaterna i Afghanistan. Om mejlet har samband med den döde mannen och explosionerna i centrala Stockholm har Sverige fått sitt första terroristdåd sen 1975. Det värsta vi haft utfördes av högerextremister år 1940. Precis som 1975 kan man dessutom beskriva det hela som ett fiasko, ett misslyckande.

Säpo tycks inte betrakta det som nåt allvarligt, utan det kanske är så att det faktiskt handlar om en enskild förvirrad man. Fast pajasen Magnus Ranstorp menar förstås annorledes. Det återstår att se hur det är.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Marcus

  Fast terrordåden 1975 skedde ju faktiskt inte på svensk mark, utan på västtysk mark iom att det skedde inne i ambassadbyggnaden.

  Fast senaste terrordådet, om man inte räknar in Hells Angels, Svenska Motståndsrörelsen, AFA och dylikt, skedde faktiskt på 90-talet med en kille som bombade och anlade bränder för att stoppa Stockholms planer att annordna OS. Googla på det så finns säkert mer information.

  • Anders_S

   Marcus: Du tänker på Mats HIntze. De där bombdåden räknas nog inte som terrordåd (men det är ju kanske konstigt? eller?), utan som vanliga brott i likhet med den mängd bomber som sprängts i Göteborg under 2000-talet. Varav fler bilbomber i centrala Göteborg och också Tingström på 1970-talet. Men kanske borde de också räknas.

 • Pingback: Hotmejlet till TT - kopplat till explosionerna? | Svensson()

 • Anders_S
 • Marcus

  Jo, fast det är lite konstigt. När just HA, SM, Änglarna eller AFA gör det så är det ju riktad mot en person eller organisation snarare än samhällsfunktioner eller civilpersoner. Men de bombdåden som skedde mot OS ansöken skedde mot civila och allmäna mål (dock ej människor), så jag förstår inte varför de inte skulle räknas som terrorism. Men men, jag är ingen Magnus Ranstorp.

  • Anders_S

   Marcus: Jag är överens med dig. Det är konstigt. Både Hintze (OS-bombaren) och Tingström borde nog räknas som terrorism faktiskt. Jag tänkte faktiskt inte på dem när jag skrev (Och har inte gjort tidigare heller). Fast AFA har ju aldrig gjort något som skulle kunna kallas terrordåd överhuvudtaget, knappast heller fotbollshuliganer. Det där är bara fördomar och fria fantasier. Högerextremister står för cirka 10 gånger mer våld än vänsterextremister och inte ens de står för speciellt mycket våld.

   Sen är ju gangstergängens attacker mot åklagare och polisstationer (har hänt i Göteborg) att betrakta som attacker på just samhället. Så hur man ska dra gränsen är nog lite oklart.

 • Marcus, det där är ju också ett riktigt nonsens. Även om västtysk jurisdiktion gällde på den ambassaden så stod den de facto under svensk himmel. Det är ju bara ett politikerpåhitt.

 • Marcus

  Nicklas Eriksson: Men terrordådet hade väl knappast hänt om det inte varit för den västtyska ambassaden, terroristerna hade aldrig Sverige som mål? Ockupanterna var västtyskar, offren var västtyskar, målet var att släppa fri västtyskar.

  Hade det dessutom varit på svensk mark hade ju svenskar kunnat förhandla, men det skedde ju inte. Hade det varit på svensk mark hade ju svenska insatsstyrkor kunnat ingripa, men de kunde de inte förrän terroristerna försökte fly ut från ambassaden, så jo – det är ganska väsentligt att påpeka att det inte var svensk terrorism kan jag tycka.

  • Anders_S

   Marcus. VI ska inte diskutera västtysk ambassaden här, men anledningen till att man inte ingrep från svensk sida hade ingenting med att det var en ambassad att göra. Poliser gick ju faktiskt in där efter att den exploderat och även innan. Poliser förhandlade med terroristerna hela tiden. Men det är off-topic. Dådet skedde i Sverige. Allting annat är ju enbart meningslösa hårklyverier.

 • Pingback: Stopp för islamofobi, krig och terrorism | Röda Lidköping()

 • Marcus

  Sorry, lägger mig, det är off-topic hur som helst 🙂 Lite svårt att ha åsikter om det som hände igår eftersom det mest är rykten just nu.

 • Pingback: Stopp för islamofobi, krig och terrorism | Röda Lidköping()

 • Pingback: Ioan Ursut - mästerrymmaren | Svensson()