Cervenka påstår att det inte finns några riktiga kapitalister i Danmark

Andreas Cervenka har i en rad artiklar om familjen Wallenberg och nu också i artiklar om familjen Lundberg drivit en tes som i princip går ut på att den som kontrollerar en förmögenhet via stiftelser och inte via eget ägande av aktier inte har rätt till sin makt, inte är några riktiga kapitalister.

Vi kan då konstatera att det finns väldigt få riktiga kapitalister i Norden. I Danmark kontrollerar en stor del av alla finansfamiljer sina företag via stiftelser på samma sätt som familjen Ax:son Johnson, Wallenberg, Söderberg, Kamprad och många andra svenska finansfamiljer gör. Så enligt Cervenkas sätt att se på saken så är inte familjen McKinney Möller Uggla några riktiga kapitalister som har rätt till makt. Inte heller Kann Rasmussen, Lauritzen eller Clausen.

Och måhända tar Lundbergs makten på börsen som Cervenka skriver, men Wallenbergs tar makten över börsen.

Sen kan jag ju påpeka att jag inte heller anser att kontroll över pengar ska ge rätt till makt. Men för mig är det oväsentligt hur denna kontroll över pengar utövas. Pengar i sig ska inte ge makt.

Intressant?

Om finansfamiljer och makt i media: E24_1, 2, 3SVD, VA, AV,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pengar är alltid makt. De ger per definition rätt att styra över andras arbete. För 500 kr styr man över t.ex. en hantverkares arbete i en timme. För 40 kr styr man över litegrann av en servitörs, en ölbryggares och en bondes arbete, om man nu använder dem att köpa en öl för.

    Det orimliga är givetvis att pengarna är så extremt ojämnt fördelade för att inte säga monopoliserade. Samt att det är juridiskt omöjligt att bryta marknadens oansvariga makt även där det av samhälleliga och allmänmänskliga skäl skulle behövas.