Sverige, Afghanistan och terrorbombare!

Låt oss nu resonera lite nyktert kring den s.k. terrorbombaren i Stockholm och närliggande frågor som dryftats i debatten. Som jag ser det finns det två till tre huvudlinjer.

Den första är att det handlar om en psykiskt sjuk, förvirrad individ och att bombningen skall diskuteras utifrån det perspektivet. Detta scenario tycker jag verkar vara det mest troliga. Det har alltså ingenting med Islam som världsreligion att göra. Då blir troligen den mest effektiva åtgärden, att stödja de muslimska församlingarna i deras sociala arbete och att inbegripa de muslimska ledarna i det polisiära arbetet. Något som också nämts från officiellt svenskt håll. Om denna hypotes håller, talar vi om en regering, en säkerhetstjänst och media som är ganska hysteriska och obalanserade (Med betoning på de senare). En spade är verkligen en spade och med den kan vi gräva vilken grop som helst åt oss själva, d.v.s. ge dårmuslimerna vad de vill ha: Uppmärksamhet!!!

Den andra linjen skulle vara att det verkligen handlar om en organiserad attack. Då måste vi sätta den i relation till vårt engagemang i Afghanistan, d.v.s. att vi ligger i krig. Då är attentatet inte ett terrordåd utan en krigshandling som vi inte kan gnälla över. Så länge Sverige ligger i krig så får vi räkna med att fienden slår tillbaka. Krig är krig! Basta!

Vårat engagemang i Afghanistan är djupt inlemmat med Amerikanska intressen i centralasien och det handlar till syvende och sist om tillgång till fossila bränslen och geopolitik. Mer om Kina än de afghanska kvinnorna. Mer om pengar än om fina floskler om demokrati.

Den stora killen slår den lilla killen, men när den lilla killen slår tillbaka ropar alla de stora pojkarna,. -Se, han slåss!!  -Vi måste slå han ännu mer!!

Har dådet däremot att göra med Vilks teckningar eller vad någon annan uttrycker om islam, då är dådet ett angrepp på demokratin, yttrandefriheten och den humanistiska liberala värdegrunden. Då kan vi kalla det ett terrordåd och ta itu med förövarna med alla till buds stående medel. Men skall vi göra det, ta i med hårdhandskarna, så måste vi också med andra handen hjälpa våra svenska hederliga och skötsamma muslimer, för att inte hamna i en hets mot en religiöst definierad folkgrupp.

Det kan t.ex. vara lagstadgad ledighet på fredagar för de som känner så. Det kan också vara stränga åtgärder mot dem som motsätter sig moskébyggnationer etc. Det vore att inlemma islam i demokratin och religionsfriheten på allvar. Det finns nämligen en stark liberal och humanistisk ådra också inom islam. Vi måste, en gång för alla, lära oss att det finns många islam. Det goda, kärleksfulla och generösa islam, som jag mött många gånger, tycker jag är varmt välkommet i Sverige.

sheik alulu, al-mutazilah

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Z

  Vad kommer det sig att det är en gästbloggare som skriver? Någon kommentar från Anders_S? 🙂

  • Anders_S

   Z: Jag har skaffat en ny gästbloggare som är islamkännare och dessutom lite kunnig i arabiska. Personen vill dock vara anonym även om jag mycket väl känner personen ifråga.

 • Freddy

  Vad i hans uttalanden och beteenden innan dådet stödjer teorin psyksjuk ?
  Assymetrisk krigföring verkar bättre, alltså att han, med backup eller utan, tagit åt sig idèen att man ska slå till mot till svenskarna, och att opinionen därmed ska vända sig mot vårt deltagande i Afghanistan. Eller, varför skulle inte nån med släkt som slaktats av fjärrstyrda drönare, bli så förbannad att den till varje pris vill slå tillbaka ? Skulle garanterat nån svensk som drabbats av liknande göra. Ska det vara så inihelvete svårt att sätta sig in i vad man själv skulle känna, svennebanan-korkar ?

 • alulu

  Hej jimmy!
  Jag har full förståelse för om mr Wahab skulle kunna kännt agg och hat mot Sverige. Det har också visat sig att i en stor majoritet av de självmordsdåd som utförts i Israel/Palestina fanns psykosociala motiv bakom, som rörde saker som hänt den närmaste familjen. Förödmjukelser mot fäder och bröder var den vanligaste psykosociala anledningen. Jobbar på ett mer uttömmande svar.
  mvh alulu

 • Kristoffer

  Några funderingar:
  ”s.k. terrorbombare”? Hans uttalade syfte var att sprida terror och han sprängde bomber mitt i julhandeln. Varför är han ”s.k.” och inte rakt av terrorbombare?

  En person som frivilligt spränger sig själv i luften (oavsett om det är p.g.a. en sagobok eller någon annan anledning) får nog anses ha ganska allvarliga psykiska besvär. Personligen anser jag att alla som bygger sina liv kring flera tusen år gamla böcker (eller nyare böcker också för den delen) har vissa problem som de borde ta itu med. Men det ändrar inte det faktum att den här dåren styrdes av religion. Det spelar ingen roll vilken religion vi pratar om men just religion verkar ha en fantastisk förmåga att skapa dårar.

  I ett demokratiskt samhälle kritiserar man religiösa fanatiker. Folk som löper amok p.g.a. ett kors nedsänkt i piss eller en teckning ska kritiseras då de totalt överreagerar. Det är inte ok att kräva ytterligare begränsning i yttrandefriheten p.g.a. något sådant. I Sverige gjorde vi istället 400.000 muslimer (varav de allra flesta totalt sket i Vilks) till offer och förklarade att ”det är klart ni blir helt galna och beter er som djur, han har ju kränkt er”. I verkligheten rör det sig om kanske 100 muslimer som överreagerade på situationen och borde kritiseras för det.

  Jag har svårt att förstå hur t.ex. lagstadgad ledighet på fredagar ska fungera. Många verksamheter har bara öppet på mån-fre. Hur är det tänkt att fungera där?

  • Anders_S

   Kristoffer: Det där med ledighet fungerar bra i New York så det fungerar nog bra här också. Muslimer har rätt att vara lediga på sina helger, judar på sina och kristna på sina. Om de vill.

   Dessutom finns det mellan 100 000 och 150 000 muslimer i Sverige. Det finns cirka 400 000 till 500 000 människor från muslimska länder, men de flesta av dessa är kristna och ateister. Så sluta använda felaktiga siffror och felaktiga faktauppgifter.
   http://www.zaramis.nu/blog/2009/12/26/hur-manga-muslimer-finns-det-i-sverige/

 • Pingback: Julian Assange om (s) och anklagelserna för våldtäkt…()

 • Kristoffer

  Jag har ingen aning om hur det fungerar i New York. Jag googlade lite men hittade som mest en debattartikel som handlade om att införa muslimska högtider i skolschemat. Jag undrar dock hur det ska gå till på t.ex. en svensk bank, som bara har öppet mån-fre. Ska en muslim som jobbar på banken bara jobba mån-tor, d.v.s. 80%, till full lön? Förstå mig rätt här, i de flesta yrken idag går det utmärkt eftersom de har öppet på helgen också.

  Ok, jag skrev fel siffra. Men min poäng gäller fortfarande.

  • Anders_S

   Kristoffer: Det finns problem med allting. Detta är säkerligen inget större problem då det handlar om en mycket liten grupp. Personligen är jag ändå tveksam till att folk ska var lediga från jobbet av religiösa skäl.

 • Kristoffer

  Jag är också tveksam till det. I Sverige är många lediga lördag och söndag. Jag tvivlar rätt starkt på att folk ser det som ett religiöst inslag idag.

  Men oavsett om det så bara gällde en person så är lagstadgad ledighet på fredagar en dum idé. Rätt till ledighet betyder nämligen en skyldighet för arbetsgivaren att ge ledigt. Varför skulle då en arbetsgivare anställa person a (som ger 80% arbete till 100% lön) när han/hon kan anställa person b (som ger 100% arbete)? Lycka till för en muslim att få jobb på en bank i det samhället.

  I många yrken kan man komma överens med arbetsgivaren genom flextid eller helgjobb men blir det lagstadgat så ska alla arbetsgivare följa det och då håller det inte.

  Religionsfrihet är inte bara frihet för personer att utöva sin religion. Det är också frihet för andra människor att inte behöva ta hänsyn till religionens föreskrifter.

  • Anders_S

   Kristoffer: Jag tror vi är överens.

 • alulu

  Det verkar som om fredagsledigheten är det som är mest intressant. Kul! Det trodde jag inte! Kanske beror det på bloggens politiska färg(inriktning). Skall vi då strikt föllja principen att vi skall slippa religion så kan vi lägga ner första maj. Jag anser nämligen att kommunismen är lika mycket religion som islam. Givetvis innebär en ledighet på fredagar att de blir tvingade att jobba söndagar eller på annat sätt kompensera för sin helgdag. Söndagsöppna banker! Kanonbra! Till ingen extra kostnad alls för arbetsgivaren! Vill vi så kan vi givetvis, det är bara att vänja sig. Nu är ju idén bara ett exempel för att belysa att det viktiga är att vi visar för våra troende muslimer att vi tar deras tro på allvar och att vi respekterar dem.
  Det finns dessutom redan vettiga initiativ hos vissa arbetsgivare. Polismyndigheten har t.ex. redan tagit fram en huvudbonad för kvinnliga muslimska poliser. (Har någon sett den i användning??)

  Och det är riktigt med siffrorna Anders. Många av de ca 150 000 är dessutom lika mycket muslimer som vi är kristna när vi går i kyrkan på skolavslutningen eller har familjemys på julafton Lite baklava på eid al fitr, fredags-samkväm i moskén o.s.v. Ren tradition, alltså.
  (grad av tro är ju nu ingen mätbar parameter så vi får nöja oss med dessa runda slängar)
  Jag tycker också att det är beklämmande med Vilks historian. De som inte anser att han får tycka som han vill skall kritiseras för det. Sen tycker jag att hans konst är så usel så den borde aldrig fått visas av den anledningen. Jyllandsposten hade däremot både skojiga, intelligenta och välgjorda grejer. Det finns ett ”mohammed galleri” på nätet för dem som gillar bisarr konst. Jyllandsposten är i jämförelse rena koranskolan.
  http://www.zombietime.com/mohammed_image_archive/

  alulu

 • Jyllandsposten hade dessutom en text om att det var synd att man inte ostört fick pissa på Koranen. Det var inte direkt skojigt eller intelligent.

 • Kristoffer

  Om en muslim fått jobb som sekreterare på en bank då? Ska han/hon bara sitta vid en telefon som aldrig ringer och sen gå hem efter 8 timmar? Varje söndag? Vem vill betala någon för det? 1:a maj är en högtid och då blir det lite annorlunda. Personligen bryr jag mig inte (jag har jobbat 1:a maj, julhelgen, påskhelgen och midsommar de senaste 4 åren). Men varje fredag är en helt annan sak än en dag om året.

  Polismyndigheten har förvisso tagit fram en huvudbonad men den är ännu inte menad att användas i tjänsten. Myndigheten tycker, precis som jag gör, än så länge att man som polis ska visa att man sätter lagen före t.ex. sin privata tro.

  Jag tycker inte att staten ska behöva bry sig om någons religion. Religion är en privat sak. Visst, idag är det inte så stor omställning men tänk om det nästa år dyker upp nån religion som vill ha ledigt på torsdagar och måste ha en särskild jacka på sig. Ska hela landet börja ställa om för att anpassa sig till det också? Vi har några högtider i Sverige som är traditionella. Har man någon viktig dag man vill vara ledig utöver det (som jag har i maj varje år) så kan man ta semester. Det räcker bra tycker jag. Eller ska jag som är ateist få en egen högtid på min viktiga dag, Champions League-finalen?

 • Men varför skulle lagen hamna i konflikt med tron bara för att man har en annan huvudbeklädnad?? Verkar vrickat. Och vem i hela friden har krävt att hela landet ska anpassa sig till särskilda jackor eller helgdagar?

 • alulu

  Jag håller typ med. Det finns ju komptid, handelsföretag som gärna vill vara öppna på söndagar, flexibla chefer som har bönerum på arbetsplatsen och alltid ett individuellt val. Men jag tycker principen i ett samhälle skall var pluralistisk, ta hänsyn till individen så långt det går och visa respekt för människor med annan tro och övertygelse än man har själv.
  Jag är själv deist och är alltså motståndare till religiösa dogmer i allmänhet. (även ateisternas) som också är en religion. Jag tror på yttrandefrihet, religionsfrihet och allt det som riktiga liberala socialister tror på. (missförstå nu inte, jag anser inte att det finns några riktiga liberaler i regeringspartierna).
  Det är alltså fritt fram att vara med i Stalinstpartier, trots att jag tycker de hör hemma på Kumlabunkern. Samma med SD. Deras rätt att tycka det de tycker måste t.o.m. försvaras, Tyvärr.
  Jag diskuterar också hellre principer än detaljer. Detaljerna kan skötas av utredare och tjänstemän.(Men det är lite kul att ni går igång på en skitdetalj).

  alulu

 • ”Jag anser nämligen att kommunismen är lika mycket religion som islam.”

  Jaha, hur tänker du då? Kommunismen är ett ekonomiskt fördelningssystem. Det finns ingen skapelseberättelse, ingen trosbekännelse, inga återkommande helgdagar (nej inte ens Majdagen. Det är en dag som kommunister firar, men inte en kommunistisk högtid. Begriper du skillnaden?) och inget löfte om vad som ska hända i livet efter detta. Så hur tänker du? Jag är spänd.

 • Kristoffer

  Hampus: Jag anser att när man träder i tjänst som polis så ska man lägga sina egna åsikter om politik, religion och dylikt åt sidan. Det ska vara lika bekvämt att vända sig till polisen oavsett om man är nynazist, kommunist, moderat, kristen, jude eller muslim. Politiska och religiösa symboler borde därför inte synas när man är i tjänst.

  Och än så länge är det ingen som krävt speciell jacka. Men vad är skillnaden jämfört med speciell mössa? Lagstadgad ledighet på fredagar var det alulu som tog upp och jag har diskuterat utifrån det.

  Alulu: jag anser att man ska respektera folks tro. Men en poäng i mitt första inlägg är att jag inte vill klumpa ihop folk som delar tro. Jag anser inte att samhället måste stötta den gemene muslimen bara för att man går hårt åt muslimska fanatiker. De har nämligen inget med varandra att göra. Man behöver inte blanda in 100.000 vanliga människor när man kritiserar nåt religiöst stolpskott som har sprängt sig i luften eller attackerat en tecknare.