Eliten sabbar medelklassen

Boknytt
Frånsprungen
Robert H. Frank
Arkiv förlag

Eliten sabbar medelklassen

Överklassens allt girigare rikedomssamlande drabbar även medelklassen. När de rika konsumerar allt mer sprider sig detta beteende stegvis ner i samhällshierarkins lägre nivåer. Kampen om bibehållen och helst ökad status stressar då fram mer konsumtion även i medelklassen. De tvingas skuldsätta sig för att ”keep up with the Joneses” vad gäller standard på hus, bilar, tekniska apparater och annat, i en destruktiv ”utgiftskapplöpning”.

Det menar den amerikanske ekonomiprofessorn Robert H. Frank i boken ”Frånsprungen – Hur ökad ojämlikhet drabbar medelklassen”. Medelklassen utarmas i sina försök att hålla jämna steg med sina grannar (och nu citerar jag direkt från bokens baksidestext). Eftersom realinkomsten stått nästan stilla i 30 år så tvingas man låna. Skuldsättningen ligger nu på rekordhöga nivåer medan sparandet inte har varit så lågt sedan depressionen på 30-talet.

Nyliberaler och traditionella borgerliga ekonomer begriper inte hur realmänniskan fungerar i (bland annat) konsumtionssammanhang. Därför måste ekonomerna komplettera sin vetenskap med psykologi, samhällsvetenskap och evolutionsvetenskap, menar Frank i sin mycket läsvärda lilla bok. Först då kan de förstå hur människan fungerar som samhällsvarelse.

Hans Norebrink

Läs mer: UNT, NyTid,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

153 kr hos Adlibris

Advertisements