Hämnas försvaret på Brännöborna?

Nyligen vann Brännöborna en juridisk seger mot det svenska försvaret då man fick äganderätten till den mark i Göteborgs södra skärgård som länge använts av Sveriges militärmakt. Nu vill militärmakten utöka antalet militära övningar och öka aktiviteten på skjutfältet i skärgården 13 gånger. Ingen hänsyn tas till hur kommunen har sett på det hela, inga hänsyn tas till lokalbefolkningen:

Staden anser att delegationens beslut är obalanserat. Försvarets riksintresse har fått nästan totalt genomslag, regionens riksintresse som skyddsvärd miljö och fritidsområde har negligerats.

[…]

– Vi förstår det inte, säger Kia Andreasson (MP). Först lades basen ner i Göteborg, sen kom riksdagsbeslut om att minska försvaret. Det är bara hemvärnet som skjuter men nu vill militären bakvägen få igenom en ökning, använda skärgården för stora övningar med andra länder. Det är olämpligt så nära en stad med stor befolkning.

Hela ärendet har hanterats mycket snabbt och det är inte utan att man får en känsla av att försvaret ägnar sig åt nåt så futtigt som ren hämnd mot Brännöborna. I så fall en småskuren hämnd med negativa sociala och miljömässiga konsekvenser. Man kan fråga sig om det verkligen är något som försvaret ska ägna sig år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements