La Familia – gangsternätverket i Halland

La Familia i Halland är ett gangsternätverk som byggdes upp med start 2005. Nätverket består av släktingar och kompisar på olika ställen längs med Sveriges västra kust, några även i Göteborg. En av de centrala personerna i nätverket går i boken Svensk Maffia – fortsättningen under namnet Tyson. Nätverket är att av två kända större nätverk i Halmstad. Detta andra nätverk, Klubben, som i media anges ha varit löst kopplat till Original Gangsters och Wojtek Walczak försökte troligen redan 2006-2007 bli en svensk avdelning av Black Cobra men misslyckades. Under 2007 var Klubben i en konflikt med La Familia.

Konflikten blossade återigen upp sommaren 2009 igen:

Skott avlossades nästan varje natt under en veckas tid och på olika platser på bostadsområdet Andersberg i Halmstad, riktade mot lägenheter som tillhörde några av dem som senare anhölls. Det var dock ingen människa som skadades av kulorna.

Händelserna har sammantaget kunnat tolkas som en vendetta mellan två parter. Bland de åtta personerna i utredningen kan tre knytas till det nätverk i Halmstad som kallar sig La Familia. De övriga fem har ett lösare samband mellan sig, men ett par av dem ingick för några år sedan i tonårssvansen efter den 39-årige man från Halmstad som var en slags ledare för den uttalat kriminella organisationen Original Gangsters.

Utredningen kring de fem i den sista grupperingen ledde faktiskt till ett åtal mot en 21-årig man; i en av de beskjutna lägenheterna hittade polisen ett hagelgevär gömt under ett kylskåp. 21-åringen, vars kök det handlade om, dömdes till 8 månaders fängelse för geväret.

Detta samtidigt som båda nätverken försökte bli medlemmar i Black Cobra. Den grupp som till slut kom att ansluta sig till Black Cobra var La Familia vars medlemmar i Göteborg kom att bli de som försökte etablera Black Cobra i den gangsternätverkstäta väskusthuvudstaden. Konflikten 2009 löstes genom medling av ett annat mindre gangsternätverk i Malmö, Lions Family. Det senare nätverket var för en kort period en del av Black Cobra.

Black Cobra växte snabbt i Sverige, bland annat genom att La Familia anslutit sig. Men polisen satt in ett hårt tryck mot den i Sverige nya organisationen. Bland annat greps ledaren i Göteborg, Bekas, med vapen i sin bil. I hans lägenhet i Hammarkullen hittades en mängd Black Cobra t-shirts. Trycket mot Black Cobra medförde att La Familia beslutade att lämna nätverket och köra själva. Bland annat greps en 26-årig man ifrån Falkenberg tillsammans med sina två mindre bröder.

Bland de som lämnade Black Cobra till förmån för La Familia fanns ovan nämnde Bekas och dessutom Samir, den dansk som ursprungligen var den som började uppbyggande av Black Cobra i Sverige, närmare bestämt i Malmö. La Familia hävdar att man är ett nätverk på omkring 50 personer i Halland, Skåne, Göteborg och Stockholm. Det är säkert en överdrift som med de flesta andra gäng.

Den andra grupperingen som fanns i Halmstad, Klubben, verkar idag inte finnas. Det finns uppgifter som eventuellt tyder på att personer som tidigare återfanns i detta nätverk idag finns i La Familias nätverk.

Namnet La Familia eller dess svenska variant Familjen har även använts på eller av andra gäng i Sverige, bland annat Familjen i Borlänge och ett mindre ungdomsgäng i Göteborg.

Andra källor:
Lasse Wierup & Matti Larsson, Svensk Maffia – fortsättningen, 2010

Läs mer: HP1, 2, 3, 4, EX, SDS, GT, GP1, 2, 3, 4, 5,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Gilla Anders_S på Patreon!

2 Svar på “La Familia – gangsternätverket i Halland”

Kommentarer är stängda.