Mat orsakar adhd?

I en holländsk studie har det visat sig att kostbyte förbättrade läget för barn diagnostiserade med adhd. Vid en kostomläggningen förbättrades en stor del av barnen:

Utgångspunkten för studien var att adhd skulle kunna kopplas till allergi eller överkänslighet mot viss mat. Kostgruppen fick därför samma behandling som svårt matallergiska barn får för att försöka fastställa vad de är överkänsliga mot.

Under fem veckor fick de 50 barnen i princip enbart äta en kost bestående av tio livsmedel som är kända för att inte ge upphov till allergi- eller överkänslighetsreaktioner. All annan mat togs bort. Samtidigt testades samtliga barn regelbundet med olika adhd-tester.

–Av de 41 barn som fullföljde kostomläggningen kunde vi påvisa märkbara förbättringar hos 32, det vill säga 64 procent, säger professor Jan Buitelaar från Radboud-universitet i Nijmegen som lett studien.

–Vi såg också att dessa barn försämrades när de började äta normalt igen. Det innebär att så mycket som mer än vartannat fall av adhd skulle kunna ha kostanknytning, slår han fast.

Om resultatet kan fastställas och beläggas med hjälp av andra studier vore det fantastiskt bra. Att lägga om kosten måste vara oändligt mycket bättre än att barn och ungdomar får amfetamin som medicin. Bättre än att de sorteras ut på olika sätt. Så jag tycker definitivt inte det finns anledningen att klaga på de nederländska forskarna och deras studie.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Jag tror att maten och fysisk inaktivitet står för 90% av västvärldens alla somatiska och psykiska problem precis som HIV/avids/svält är resultatet av regimer, kvinnoförnedring.
  Matbranschen är en genomröten, bransch där maten består mestadels av kemikalier, smakförstärkare och nästan ingen näring. Detta innebär att kroppens ämnesomsättning rubbas och kan utlösa allt ifrån diabetes 1/2 till psykiska funktionshinder.
  Även det som lovas vara nyttigt är ren sörja. Alla nyttiga yogurthar innehållor rigorösa mängder socker vilket gör de högst onyttiga. Lägg därtill konserveringsmedel, slaggprodukter, transporter m.fl. så fattar man att dagens kost allt är ren skräpföda.

 • Anonym

  Det går väldigt bra att utan minsta tvekan förse sitt barn med ett narkotikaklassat preparat.
  Medans det är otroligt provocerande att prova en kostomläggning för sitt barns skull.

 • Jo, med en liten erfarenhet som speciallärare så har jag sett barn som har druckit coca cola och käkat godis som mellanmål, efter skolan, haft en TV i sitt rum, med el utan spel. Dessa barn har varit extremt okoncentrerade, har inte kunnat hålla blicken mer än 1-2 sek på en punkt. Plus svårighet att sitta lugnt och avspänt.

  • Vad kan man dra för slutsats av det? Att Coca-Cola orsakar ADHD…?
   Att socker innehåller mycket energi som vi snabbt tillgodogör oss tror jag alla kan hålla med om.

   • Anonym

    Man kan också dra slutsatsen att föräldrar som vänjer sina barn vid stora mängder av Coca-Cola kanske är dåliga på barnuppfostran generellt och att detta orsakat både brister i kosten och i övriga delar av beteendet.

 • Visst är det bra att man studerar orsak och verkan men man bör inte dra för stora växlar bara pga denna studie. Kontrollerades det för placebo?

  • Nej, det kan man inte göra. Kan inte resultaten verifieras genom fler och större studier har de inget egentligt värde.

 • Anonym

  Undrar om man har sett några tendenser till att ADHD-are automatiskt slutar äta det de mår dåligt av. Med tanke på att man så gärna vill förklara den höga korrelationen mellan ADHD och knarkberoende med att man självmedicinerar (även innan knark var den officiella medicinen) så vore det ju ännu troligare att hitta folk som självmedicinerar med bättre mat, det kostar ju inte skjortan, är inte olagligt och bränner inte sönder hjärnan.