Island betalar inte sina skulder

Islands president vägrar godkänna det avtal som innebär att Island ska betala de skulder som de tidigare privata isländska bankerna skaffat sig på olika sätt. Just nu gäller det internetbanken Icesave, ett dotterbolag till den konkursade banken Landsbanki. Detta trots att alltinget, Islands parlament, har godkänt avtalet. Majoriteten av folket på Island delar presidentens uppfattning att Islands folk inte ska betala bankernas skulder:

Internetbanken Icesave, som ägdes av den isländska storbanken Landsbanki, gick omkull hösten 2008.

Omkring 340 000 brittiska och nederländska kunder förlorade sina pengar. De fick genom insättningsgarantier ersättning av sina regeringar, som därefter har krävt Island på pengarna, motsvarande runt 38 miljarder svenska kronor.

I flera omgångar har man sedan förhandlat om villkoren. Och nu är det andra gången presidenten bromsar en uppgörelse.

För ett år sedan sade han också nej, och då gick det till en folkomröstning, där det blev ett rungande nej: 90 procent röstade nej till de återbetalningsvillkor som britter och holländare krävt.

Och det är naturligtvis självklart som jag ser det att vanligt folk inte ska betala kostnaderna för de spekulationer som de privata och oansvariga storbankerna drog på sig genom spekulationer och finansfiffel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Ingenjören

    Nu är det iofs en filosofisk fråga om det är Isländska skulder eller ej. Banken saknade insättningsgaranti, när banken gick omkull utropade Holland och Storbrittanien insättningsgaranti och ersatte holländska och brittiska kunder. Därefter vill de ge notan till Island. Detta är ett mycket tveksamt agerande. Man kan inte bara utropa insättningsgaranti och ge notan till någon annan på det sättet.