Castros ställningstagande om Libyen är skandalöst

Åsa Linderborg försöker i Aftonbladet att försvara Fidel Castros ställningstagande om Libyen och påstår att han inte tagit ställning för Ghaddafi. På ett sätt har han inte gjort det, men hans stälningstagande (i en kommentar finns hela Castros ställningstagande) är ändå totalt förkastligt och vedervärdigt. För att citera en av mina partikamrater i Socialistiska Partiet, Peter Widén:

Mej påminner Fidels text om ett annat fatalt felaktigt ställningstagande som Fidel gjort. Jag tänker på hans stöd till Warszawa paktens intåg i Tjeckoslovakien 1968. Liksom nu var den texten analyserande och resonerande. Inte något jublande stöd. Men lika felaktigt och faktiskt med samma grundfel. Fidel såg faran för kapitalismens återupprättande i Tjeckoslovakien som huvudfaran och därmed imperialismens framsteg i Östeuropa. Vi vet att sanningen var den motsatta. Det som hade kunnat rädda socialismens framtid i Östeuropa var en fortsatt demokratiseringsprocess.

Vi hade kunnat haft ett demokratiskt socialistiskt Tjeckoslovakien mitt i Europa samtidigt som vänstervågen sköljde över Västeuropa. Med den sovjetledda invasionen gick sista tåget. Kommunistpartiet med Dubcek som ordförande hade under hela 1968 stärkt sina positioner. Efter invasionen tappade folket visioner. Cynism och illusioner om väst bredde ut sej. När stalinismen kollapsade fanns inget starkt socialistiskt alternativ i Tjeckoslovakien. Jag säger inte att ett annat ställningstagande från det kubanska ledarskapets sida hade kunnat förhindra kapitalismens triumf. Men om Castro stött Dubcek och den socialistiskt demokratiska processen hade det utan tvekan gjort ett intryck och förbättrat läget för den socialistiska saken enormt. Castro trodde att invasionen hur beklaglig den än var, var nödvändig.

Sanningen var den motsatta. Invasionen och ockupationen ledde till den socialistiska visionens nederlag och till kapitalismens återupprättande. Alla dessa partier som Castro hade illusioner om som situationens räddare augusti 1968 var nedlusat av opportunister som utan problem gick över till kapitalismens sida 1990.

Jag hävdar att Fidel faller i samma fälla igen. När man ser en process som upproret i Libyen eller det socialistiska demokratiseringsförsöket i Tjeckoslovakien måste man först se till vilka motsättningar och faktorer i landet som driver fram händelseförloppet. Detta är elementär marxism. Världens kapitalister hittade inte på Pragvåren och inte upproret i Libyen. Självklart förhåller sej imperialismen till det som händer och försöker säkra sina intressen. Men det är inte orsaken till händelserna.

Efter 11:e september kapitulerade Gaddafi politiskt till imperialistmakterna och välkomnades in i värmen. Någon ändring av hans repressiva inrikespolitik krävdes inte. Han omfamnade Berlusconi i kampen mot de desperata flyktingarna. 70% av Libyens oljeproduktion går till Västeuropa. Castros teori om att väst planerade en invasion för att säkra oljefälten är helt befängd.

Det är inte omöjligt att det nu utarbetas planer på en ockupation av oljefälten. Detta p.g.a. att Gaddafi kan förlora kontrollen. Ett scenario med islamister eller vänsterradikala som kan behärska källorna är det verkliga hotet som det uppfattas i Rom, Washington, London, Stockholm etc., En ren förstörelse av källorna utfört av en Gaddafi som en sista present innan han försvinner från jordelivet är inte heller otänkbart och kan vara en källa till invasionsplaner.

Åsa Linderborgs försök till försvar av Castros uttalande är både dumt och felaktigt. Faktiskt helt onödigt. Samtidigt ska vi dock ha klart för oss att Åsa Linderborg tar avstånd från den odemokratiska regimen på Kuba och inte på något sätt försvarar detta. Men det finns som jag ser det inte någon som helst möjlighet att se nåt positivt i  Fidel Castros ställningstagande. Som i praktiken ju blir ett ställningstagande för Ghaddafi och mot upproret.

Intressant?
Bloggat: K & Å, Jinge,
I media om Libyen: EX1, 2, GP1, 2, SVT1, 2, DN1, 2, 3, SVD1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements