Vilken vänster är det som vurmar för islam?

Del 4 av 5 i serien Muslimer i Sverige

Diverse människor från olika politiska läger påstår på olika sätt att det finns en vänster som vurmar för islam. Jag, som tillhört den svenska vänstern sen mitten på 1970-talet och de sista 10-15 åren haft en ledande position i ett av de partier som utgör den svenska vänstern till vänster om vänsterpartiet, begriper inte riktigt vad de menar. Det är klart att man kan hitta individer som vurmat för islam, att min partikamrat Andreas Malm kanske ibland utropat romantiska fraser om Hizbollah (innan han var medlem i Socialistiska Partiet dock). Att vänsterfolk blivit troende muslimer och troende kristna känner jag också till men det är ju en privatsak som har mycket liten bäring på hur vänstern ställt och ställer sig till islam.

Den enda organiserade vänster som jag känner till som verkligen har en naiv och okritisk syn på islam och dess påhittade revolutionära potential är en organisation som heter International Socialist Tendency (IST) och vars ledande organisation är brittiska Socialist Workers Party (SWP). Men den organisationen saknar i stort sett betydelse utanför Storbritannien och har bara en handfull medlemmar i Sverige där gruppen går under namnet Internationella Socialister. För övrigt vet jag ingen vänsterströmning som hyser några illusioner om islam.

Därför blir angreppen från Lars Vilks som vill finnas kvar i rampljuset, Daniel Suhonen på min partikamrat Andreas Malm, från America Vera Zavala på vänstermännen (där hon dessutom hyllar Chavez som ju hamnat väldigt fel i förhållande till islam och muslimska diktaturer), från liberalen Dilsa Demirbag Sten på vänstern som helhet och Andreas Malm i synnerhet helt obegripliga för mig. Jag begriper inte vad de menar och vad de är ute efter. Vissa passager i Åsa Linderborgs inlägg i debatten är därmed också lite svårbegripliga. Många vänsterorganisationer och vänstermänniskor har nämligen istället det motsatta problemet. Beröringsskräck med religiösa organisationer och religion. Min erfarenhet är att detta problem är betydligt större än naivitet inför fundamentalism.

Läs gärna min gamla inlägg om vänstern och islam:

  1. Vänstern och den islamska fundamentalismen
  2. Vänstern, islamsk fundamentalism och antikrigsrörelsen
  3. Vänsterns problem med islamsk fundamentalism, del 1
  4. Vänsterns problem med islamsk fundamentalism, del 2
  5. Vänsterns problem med islamsk fundamentalism, del 3

Intressant?
Bloggat: B & P1, 2, Röda Lund,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Moderaterna och muslimska fundamentalisterVi behöver inga fler religiösa helgdagar >>
Advertisements