Förvirrat förslag om regioner

Förslaget till storregioner i Sverige som tre regionpolitiker idag lägger fram i en debattartikel i DN argumenterar för att storregioner behövs för framtidens satsningar på sjukvård och infrastruktur. Men samtidigt så talar själva förslaget mot denna argumentation. Detta därför man föreslår att ha två mycket små regioner kvar. Halland och Gotland.

Detta gör hela deras argumentation icke-trovärdig och om de små regionerna kan finns kvar kan väl också alla andra landsting finnas kvar. Kontentan blir att all argumentation om att storrregioner behövs för att säkra framtidens satsningar på offentlig service inte är annat än skitsnack. För hade det verkligen legat någon verklighet bakom förslagets tankar så hade Halland styckats upp mellan Skåne och Västra Götaland.

Som det nu är får man bara intrycket av att de tre politikerna helt enkelt snackar skit. Storregioner verkar faktiskt helt onödiga och eftersom de dessutom innebär färre politiskt aktiva och längre avstånd mellan folket och de förtroendevalda tycker jag vi lika gärna kan lägga ner de vi redan har och skapa fler mindre enheter istället. Det skulle innebär en förbättrad demokrati och om vi ska utgå från vilken region/landsting som brukar klara sin ekonomi bäst, dvs Halland, inga problem för framtidens ekonomiska infrastruktur- och sjukvårdssatsningar heller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Instämmer. Ännu ett demokratiförsvagande storskalighetsförslag.

  Jag tycker den regionala nivån i första hand ska bygga på de gamla kulturella identiteter vi har sedan länge; våra landskap. Trots att länen kom på 1600-talet identifierar folk sig ännu med landskapen. Det är en positiv kraft för solidaritet och sammanhållning vi bör ta tillvara på.

  Norra Skogs-Dalsland bör dock gå till Värmland, södra Slätt-Dalsland till Västergötland. Dit bör även gå Västergötlands kust, det gamla norska Bohuslän.

  Smålands gamla danska kuster Halland och Blekinge bör kanske även de bli små länder i Småland. Lilla Gotland kan bli en del av Östergötland.

  Skåne har man redan enat till en, vettigt, det är en gammal stark historisk identitet.

  Närke och Sörmland kan slås ihop (södra Mälar-Hjälmaren-bygden)

  Uppland bör inkludera Stockholm, Södertörn och sydöstra Västmanland.

  Dalarna blir Dalarna plus Bergsslagem = Dalaberg, som inkluderar nordvästra Västmanland och Gästrikland.

  Norrland arrangeras så de fungerar ekologiskt, att de följer floderna från fjäll till hav. Hälsingland och Härjedalen slås samman. Jämtland och Medelpad, etcetera.

  Verkställ!