Polisen skönmålar sin verksamhet

Det finns ingen anledning att tro att polisens verksamhet är det som gör att brottsligheten minskar Sverige som polisen hävdar i sin årsrapport. På den fronten delar jag uppfattning med Jerzy Sarnecki:

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, har flera invändningar mot rapporten. En av dessa är att det enligt rikskriminalpolisen är polisens förtjänst både att antalet brott utomhus minskar, och att antalet våldsbrott inomhus ökar. Det sistnämnda eftersom det tyder på att polisens lyckats minska mörkertalet.

– Tolkningar som går ut på att vad än händer med brottsligheten så är det tack vare polisens framgångrika arbete har jag svårt att uppfatta som seriösa. För att göra uttalanden om våldet ökar eller minskar och vad det beror på, måste man göra betydligt mera avancerade analyser än de som framkommer av redovisningen, säger han.

Faktum är att brottsligheten minskar i hela västvärlden och att ingen vet vad det beror på. Det känns då lite underligt att den svenska polisen utan några som helst bevis hävdar att det beror på deras verksamhet. Det finns nog en rad anledningar som är betydligt viktigare än polisens arbete. Antidepressiva mediciner, färre oönskade barn, ökande genomsnittsålder på befolkningen, tillväxten av den organiserade brottsligheten. Det sista kan låta lite underligt, men organiserad brottslighet är affärsverksamhet och det betyder att man vill driva sina affärer i fred. Då finns det ett behov av att minska vardagsbrottsligheten för att undvika polisens uppmärksamhet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements