Lita inte på kärnkraftsexperter

I stort sett alla kärnkraftsexperter (utom de som inte står i beroende till kärnkraftsindustrin och/eller myndigheter) har unisont förklarat att något Tjernobyl kan det inte bli av kärnkraftsolyckan i Fukushima. Nu är vi ändå där. Härden kommer inte att smälta. Nu har det hänt helt eller delvis i flera reaktorer. Reaktorinneslutningarna kommer inte att spricka har de hävdat. Det har nu visat sig att de faktiskt snackat skit. Minst en, kanske tre, av reaktorinneslutningarna i Fukushima tycks ha spruckit. Att så kunde ske var inte heller en överraskning för experterna.

Allt som hänt i Fukushima finns faktiskt nämnt i en svensk utredning om riskerna med kokarvattenreaktorer (BWR). En utredning som gjordes 2002. Enligt US-amerikansk media är dessutom reaktorinneslutningen av den kokarvattenreaktormodell som finns i Fukushima dessutom av sämre kvalitet än andra. Den är framtagen av General Electric och kallas Mark 1. Den är konstruerade med en tunnare och svagare reaktorinneslutning än andra kokarvattenreaktorer.

Så experterna har hela tiden vetat exakt vad som kunna hända, experterna har med andar ord snackat skit från stund ett när det gäller riskerna med det som hänt i kärnkraftverket Fukushima 1. Så uppenbart ska vi inte lita på så kallade kärnkraftsexperter.

I Sverige är alla reaktorer av kokarvattentyp utom tre tryckvattenreaktorer i Ringhals. Men alla i Forsmark och Oskarshamn samt de två stängda i Barsebäck. Även i finska Olkiluoto handlar det om kokarvattenreaktorer.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget,
Borgarmedia: DN1, 2, SVD1, 2, 3, SVT, AB, HD1, 2, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements