Allt värre vid havererat kärnkraftverk i Japan

Situationen vid kärnkraftverket i Fukushima i Japan blir allt värre. Elbolaget Tepcos anställda och japanska myndigheter kämpar med att få situationen under kontroll men har än så länge inte lyckats så bra. Det finns nu stora risker för fler och utökade bränder inklusive mycket allvarliga utsläpp av radioaktivt material. Farliga strålningsnivåer riskerar att spridas över större områden.

Kärnkraftsreaktorerna i Fukushima1 är gamla och det kan var en bidragande anledning till haveriet. Därför reses nu krav på att även gamla svenska kärnkraftsreaktorer av samma typ ska stängas. Faktum är att allt det som hänt i Fukushima har beskrivits som risker med kokarvattenreaktorer i en svensk rapport från 2002.

Riskerna för en liknande utveckling som i Fukushima 1 finns alltså även här, exempelvis om det återigen inträffar en sådan som sak som det gjorde i Forsmark år 2006. Detta även om reaktorerna i Fukushima är av en modell från General Electric med tunnare och svagare reaktorinneslutning än de svenska kokarvattenreaktorerna. De japanska myndigheterna har också varnats för risker med kärnkraftsreaktorer av den typ som havererat. Detta skedde år 2008.

Intressant?
Bloggat: Ett hjärta rött,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements