Socialistiska Partiet skriver öppet brev till socialdemokraterna

Öppet brev till socialdemokraternas kongress

Inför er kongress har det i media mest handlat om kris och personfrågor. Vi hoppas för er och allas skull att diskussionen om den politiska inriktningen ska dominera istället.

Den period då socialdemokratin var stark var också en period då klassklyftorna minskade och den gemensamma sektorn byggdes ut och bidrog till en ökning av både välfärden, jämlikheten och demokratin. Som man skriver i kriskommissionens rapport så vände denna utveckling efter 1980:

”Klyftorna i Sverige har ökat i trettio års tid, även under socialdemokratiska regeringar.”
Ska denna utveckling fortsätta, eller kan den vändas?

Den period då klassklyftorna minskade och den gemensamma välfärdssektorn byggdes ut var ett resultat av en tidigare period av intensiv klasskamp i hela samhället. Men när välfärdspolitiken genomfördes skedde det däremot i en period av kompromiss och samarbete med borgarklassen. En del av den nyliberala offensiven handlade därför om att man sa upp detta samarbete från borgerliga kanten.

I krisrapporten säger man att socialdemokratin ”inte är ett parti som andra”, men när ni anpassat er till nyliberalismen och själva bidragit till ökade klyftor har många haft allt svårare att skilja er från de borgerliga partierna. Att fortsätta på den inslagna vägen kommer knappast att stärka arbetarrörelsen.

Vi vet att det finns de bland er som vill genomföra en politik för minskade klassklyftor och en bra välfärdssektor utan marknadsinslag och vinstintressen. Men idag, med en borgerlighet som inte alls är inställd på eller har något att vinna på kompromisser, är läget annorlunda än under åren av välfärdens utbyggnad. För att genomföra denna politik idag måste man ta strid mot en mycket mäktig fiende som inte är inställd på kompromisser. Det kräver i sin tur en enorm aktivering och reorganisering av arbetarrörelsens alla delar. Kommer ni att vara med på detta?

Socialistiska Partiet, Partistyrelsen 20 mars 2011

Intressant?
Bloggat: Sjöstedt, Moberg, Röda Berget, Trotten, Högberg,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN1, 2, 3, GP1, 2, AB1, 2, DA, VF, Folket1, 2, SVT1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Undrar om man tänkt på att den mycket mäktiga fienden man måste besegra för att få sin socialistutopi är svenska folket. Det är väldigt stora ord från ett promille-parti oavsett om de tänkt över saken eller inte.

  • Och? Får man inte ha åsikter även om man är små?

   • Anonym

    Det får man, men om man vet att i princip ingen i hela sverige stöder ens åsikter och att man inte har några mandat någonstans kan man ju vara lite mer ödmjuk och inte låtsas att man talar för hela ”arbetarklassen”.

    • Nu har vi ju mandat. Jan-Olov Carlsson i Umeå. Och vi ingår i en större organisation som internationellt är större än all andra vänsterorganisationer. Då räknar jag inte sossarna som vänster. Varför skulle vi inte vara kaxiga då.

     • Anonym

      Ja, ni har en medlem som så gärna ville bli invald att han ställde upp i valet för ett annat parti. Att man vet hur man ska parasitera på övriga partier och göra sitt bästa för att utnyttja bristerna i personvalssystemet är inte samma sak som att partiet har ett mandat.

      Har partiet internationellt något att säga till om i några länder som inte är totala misslyckanden då?

     • Du ska nog inte uttala dig om hur det gick till. För du har ju faktiskt ingen aning. Vänsterpartiet frågade oss om vi ville vara med på deras lista. Efter stor tvekan och en diskussion accepterades erbjudandet.

      Största vänsterpartiet i Pakistan. En av de största vänsterrörelserna i FiIippinerna med parlamentsledamöter, gerillaarmé, befriade zoner, massrörelser osv. Ett 5%-procents parti i Frankrike (NPA), del av femprocentspartiet Enhedslisten i Danmark, del av Portugals tredje största parti (Bloco) osv.

     • Anonym

      Faktum kvarstår att det antagligen är en majoritet vanliga icke extrema vänsterväljare som har tillsatt honom och inte kommunister.

      Lite större än i Sverige alltså, som vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna i de länderna där de är störst. Att vara den största internationella vänsterorganisationen är ganska litet alltså, men det kanske bara beror på att du har en snäv definition av vad som är vänster.

 • Pingback: Ny ledare för Socialdemokraterna – men var är programmet, visionerna, omstarten? | Mullvaden()

 • Pingback: Socialistiska Partiet: Öppet brev till socialdemokraternas kongress | Mullvaden()