Det är dags att västmakterna agerar för att skydda de civila i Palestina

Västmakterna har efter FN:s beslut om flygförbudszon agerat för att skydda civilbefolkningen i Libyen. Det har man gjort genom att ingripa mot Ghaddafis överlägsna militära styrkor, mot hans flottbaser, flygvapen, pansartrupper och ledningsstrukturer.

Det finns problem med denna insats då de västliga imperialistisk makterna med all säkerhet inte enbart agerar utifrån en vilja att skydda civilbefolkningen utan också utifrån rent ekonomiska intressen. Dvs att skydda sin möjlighet att få olja från Libyen. Men jag är ändå positiv till insatsen som så här långt inneburit att en massaker i Benghazi kunnat förhindras. Dessutom finns det en legitim alternativ regering i Libyen och det är denna som begärt hjälp. De har självklart rätten att begära och ta emot vilken hjälp de än vill.

Det har också den palestinska regeringen som styr i Gaza och den ack så korrupta palestinska myndigheten som styr på Västbanken. Formellt är det Gaza-regeringen som är vald till regering i hela Palestina och de vill också ha hjälp mot en överlägens militärmakt som i stor utsträckning använder sina bombplan, pansarvagnar och krigsfartyg för att bomba och döda civilbefolkning i Palestina. Den palestinska civilbefolkningen behöver alltså internationellt skydd från dessa övergrepp.

De stora flott- och flygstyrkor som nu dragits samman i östra Medelhavet kan dessutom användas för att skydda de konvojer med fartyg, Ship to Gaza, som är ett resultat av att människor beslutat sig för att hjälpa civilbefolkningen i Gaza genom att leverera humanitär hjälp. Något som förhindras av den israeliska militärmaskinen som på det sättet svälter ut och försämrar livbetingelserna för civilbefolkningen i Gaza.

Det är hög tid att västmakterna agerar för att skydda civilbefolkningen i Palestina. Det kan göras på ett lika enkelt och resolut sätt som i Libyen.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Ekonomikommentarer, B&P,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Lasses blogg » Politikerspråk går att genomskåda()

 • Anonym

  Och i Bahrain och Jemen. Och varför inte ta Burma nästa gång proteströrelsen sätter igång

  • Nej, det sk bara ske på de villkor som legitima och demokratiska oppositionsrörelser ställer upp. Det får inte gå till som i Irak. Imperialismen ska inte bestämma vad som behövs och vad som ska göras. Vilken hjälp som behövs, med vad och hur. Det ska en legitim opposition eller regering göra. Som i Libyen.

 • Anonym

  Israel ger stort humanitärt bistånd till Gaza, men släpper däremot inte in vapen, då dessa skulle användas mot Israel. Alla ”Ship to Gaza”-fartyg har erbjudits att lossa gods i israeliska hamnar, för vidare transport till Gaza. Också detta för att skydda Israel från vapeninförsel till Gaza.

  Det är inte ”bara” för FN att intervenera. Hur tänker du? I Libyen är det ju relativt ”lätt”, då militära anläggningar och fordon kan bombas. De Ghadaffi-trogna går att känna igen på uniformen.

  Israel, som är den militärt starkare parten, visar på återhållsamhet och proportionalitet i sina aktioner. Deras olagliga bosättningar är dock fullständigt idiotiska.

  Palestina, eller snarare Gaza, har ju inte varit kapabla att hålla en överenskommelse eller hålla efter terrorbeskjutning av Israel. Klart att Israel svarar med våld.

  Nä. de får sluta hata varandra därnere, helt enkelt. Bli lite mer pragmatiska, ödmjuka. Inte vara så spontana och härligt ”osvenska”. skaffa sig en hobby, typ.

  • Dumheter om bistånd och dumheter om Israel skriver du. Inlägget är till för att visa västvärlden dubbla normer och västvärldens hyckleri. Det är inte ett förslag om att ingripa. Något som fömodligen dessutom skulle vara helt onödigt om USA bara ställde in allt stöd som de ger Israel i form av pengar och annat.

   Palestinierna har rätt att använda våld. De är bortkörda, lever i ett ockuperat land eller flyktingläger och förtrycks. Den rätten har inte ockupationsmakten Israel.

   Det hela har naturligtvis inget med personliga känslor att göra. Även som sånt försvårar en lösning.

 • Pingback: Jinge.se » Kärnkraften – A Never Ending Story()

 • Pingback: Imperialismens dubbelmoral och imperialismens intressen i Libyen | Svensson()