Chicago Cubs – Chicagos svar på GAIS

Del 1 av 11 i serien Chicago

Chicagos ena baseball-lag heter Chicago Cubs och de har en sak gemensam med GAIS. Chicago Cubs vinner aldrig nån titel. Att hålla på Cubs är att lida. Chicago Cubs har inte vunnit en titel inom den US-amerikanska baseballen på 103 år, inte sen 1908. Klubben är också en av de äldsta baseballklubbarna i USA, grundad 1870. Det är den äldsta klubben som fortfarande spelar i sin ursprungsstad, men har inte spelat flest säsonger i ligan. Det har Atlanta Braves gjort. Anledningen till detta är att man inte kunde spela två säsonger på grund av att i stort sett hela centrala och norra Chicago brann ner år 1871. Cubs är tillsammans med Braves de enda kvarvarande ursprungsklubbarna i National League, den ena halvan av Major League Baseball.

Cubs hemmaarena ligger i norra Chicago, i stadsdelen Lakeview, hörnet Clark/Addison, och är den näst äldsta baseballplanen i USA. Namnet på arenan, som byggdes 1914, är Wrigley Field. Sen 1916 är Wrigley Field hemmaplan för Cubs. Arenan fick nuvarande namn 1926 och namngavs efter ägaren till klubben, tuggummikungen William Wrigley Jr.  Familjen Wrigley ägde Chicago Cubs mellan 1921 och 1981. Sistnämnda år såldes klubben till medieföretaget Chicago Tribune för att 2009 säljas till familjen Rickett. Tom Rickett är den som fungerar som aktiv ägare av klubben.

Området runt arenan i den del av Lakeview som ibland kallas Wrigleyville är fullt av barer, restauranger och klubbar. Jag hade i år nöjet att ta mig igenom stadsdelen på opening day. Det var totalt smockfullt med människor i blå eller vita Cubs-kläder och bilkörerna var ofantliga. Alla tillgängliga parkeringsplatser i området runtomkring har egna ”inkastare” som försöker stoppa upp bilar och vifta in dem på just deras p-plats. Eftersom arenan är gammal så är den delvis ganska låg och man kan köpa platser för att se matcherna på taken på husen på vissa gator runtomkring. Min dotter bor i stadsdelen, i den del som kallas Lakeview East, och det var därför jag var där. Norra delen av Lakeview East runt North Halsted Street kallas för Boystown och är centrum för stadens gaykultur.

Chicago Cubs förlorade matchen på öppningsdagen men vann sin match dagen efter, på lördagen (igår), samma dag som jag åkte hem från Chicago.

Läs också: Den annorlunda idrottsklubben i USA – Green Bay Packers, Super Bowl – folkets lag mot nåt annat

Intressant?
Media om Chicago: AB, SDS, SVD, SVT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series NavigationChicago – svenskstaden >>
Advertisements