Inget åtal mot USA:s ambassad för övervakning av svenskar

USA har i långa tider ägnat sig åt övervakning av svenska medborgare i Sverige. Övervakning som varit och är olaglig. En del av denna har med all säkerhet skett i samarbete med svenska myndigheter. Då framförallt kanske med Militärens Underrättelse- och Säkerhetstjänst (MUST) och dess underorganisationer som Kontoret för Särskild Inhämtning (KSI, mer känt under sitt tidigare namn IB).

När den övervakning som avslöjades av media för ett tag sen kom ut i ljuset så påbörjades en förundersökning mot USA:s ambassad. Inte helt oväntat har denna nu lagts ner. Brott kan inte styrkas heter den formella anledningen till detta. Och det är klart, även om vi vet att USA begått brott i form av övervakning av svenskar i Sverige så är det i stort sett omöjligt att bevisa brott. Underrättelsemän är av naturliga skäl inte samarbetsvilliga. Däri uppvisar de en viss likhet med medlemmar i kriminella nätverk och gäng.

Sen handlar det förstås också om husbonden. Och lilla knähunden Sverige vill ju knappast åtala husbonden USA.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • RS

    Såklart man inte ska väcka åtal. Det vore ju genant för USA.