Herman ”Pajas” Lindqvist

Jag tycker om att läsa böcker av den oförblommerade rojalisten Herman Lindqvist. Men ibland  är han bara för mycket. Som när han gnäller om vilka personer som ska hamna våra nya sedlar. Då förvandlas han nämligen till en gnällspik och pajas:

– Jag tycker det är väldigt ytligt och populistiskt. Det blir som en Idoltävling. Våra sedlar förvandlas till ett slags kändislappar, säger han till Svenska Dagbladet.

Herman Lindqvist har inte själv tänkt på vem han skulle vilja se på sedlarna men känner att Riksbanken missat en viktig chans.

– Vi glömmer vår svenska historia, och inte bara glömmer utan det är en trend i samhället att man ska förtränga att vi har en historia. Astrid Lindgren är väl ett bra namn, men annars är det här ganska ovärdigt.

Herman Lindqvist tycker inte heller att personerna som nu lyfts fram är så internationellt gångbara. Astrid Lindgren, Evert Taube och Ingmar Bergman är i bästa fall kända i smala kretsar, menar han.

Jag begriper inte vad han anser det vara för fel på Dag Hammarskjöld, han är väl en av mer kända av de på listan i ett internationellt perspektiv. Greta Garbo är ju också väldigt känd (fast många kanske inte vet att hon var svensk). Fast han kanske menar att de är kända, liksom Birgit Nilsson, men inte de tre han nämner. Inte heller förstår jag varför han tycker att det enda bra namnet är Astrid Lindgren. Varför skulle hon vara bättre än Evert Taube och Ingmar Bergman?

Om Lindqvist fått bestämma själv hade väl det hamnat idel okända typer på sedlarna, folk som var kungar eller nåt liknande nån gång i forntiden och som inte har så mycket med det moderna Sverige att göra.  Förtryckartyper som ingen längre känner till helt enkelt. Såna som Lindqvist brukar skriva om.

Intressant?
Borgarmedia: LT1, 2, 3, BLT, SMP, BL, EK, ST, VLT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • ”Förtryckartyper som ingen längre känner till helt enkelt”

  Haha! Vilken underbar uppvisning i flåsliberal PK-ignorans och ytlighet!

  Kanske vi skulle ha någon från ”Lets Dance” på sedlarna? Bert Karlsson eller Roxette på 1000-lappen samt Joey Tempest och Magnus Uggla på tvåhundringen respektive femtiolappen. Eller vad vet lilla jaaaag?

  Är förslagen inte lite genusinkorrekt också? En manlig politiker, en kvinnlig sångare, en manlig regissör, en kvinnlig skådis. Förmodligen är det även heteronormativt, jag ser ingen tydlig HBT-profil på valen

  Ursäkta, jag måste bara ut och sp…

 • Bra sagt Fredrik, Kan inte hålla med dig mer 🙂

 • Intressanta tankar. Jag analyserade det hela ännu mer ungdomligt och landade i hur konstigt det skulle vara om twittergenerationen hade fått bestämma om våra sedlar.

  http://hanneshervieu.se/om-twitter-fick-bestamma/

 • Hammarskjöld var en otäck jäkel som lät Belgien ta över Kongos kopparfyndigheter direkt efter att landet avkolonialiserades. Han gjorde vad han kunde för att motarbeta Kongos förste valde president Lumumba. Han är garanterat inte värdig att sitta på en tusenlapp.

  Och visst tusan hade Strindberg varit bättre än både Taube, Bergman och Nilsson? I ärlighetens namn hade både Tage Danielsson och Carl-Gustaf Lindstedt varit bättre än de trista filurerna.

  • Hampus; Jag gillar Evert Taube, men inte Bergman. Nilsson har jag ingen relation till. Sen skrev jag inte heller om vilka jag önskade för det har jag inte funderat på. Men Tage Danielsson är ett bra förslag. Strindberg faller väl på att han är 1800-tal snarare än 1900-tal.

   • Men då faller väl alla kandidaterna eftersom det är 2000-tal nu…

    • Ett av kriterierna de hade var att det skulle vara personer verksamma under 1900-talet. Ett annat att de skulle vara döda.

 • Anonym

  Min spontana reaktion var att det var jävligt okontroversiella namn som skulle hamna på sedlarna, iaf i dagens Sverige. Men det hela är såpass töntigt att jag tycker det är lika bra att de är okontroversiella namn på dem med tanke på hur lätt det verkar vara att dra igång en storm i ett vattenglas i dessa dagar.

  • Jag är helt överens med dig, Martin.

 • Jag måste säga att jag för en gångs skull håller lite med Herman Lindqvist. Det är ganska historielöst och tråkigt att enbart välja personer från 1900-talet. Vad hände med våra stora svenska vetenskapsmän? De stora författarna? Det finns många som betytt betydligt mer för svensk historia än dessa som nu valts och jag tycker de känns lite för nära.

  Sen funderar jag på om det överhuvudtaget borde vara personer på sedlarna. Det känns så personfixerat.

  • Men det finns ju inget som säger att sedlarna ska ha med svensk historia att göra. Och vilken betydelse har personer som Berzelius, Scheele, Polhem etc för en svensk idag. Ingen alls skulle jag tro. Linné är en annan sak. Men han var ju på de gamla sedlarna. Sen har man ju valt en stor författare om än i huvudsak visförfattare, Evert Taube. Andra aktuella är i så fall Vilhelm Moberg, August Strindberg, Eyvind Johnson, Harry Martinsson etc. Men då skulle man i de flesta fall få en politisk diskussion på halsen. Och det har man nog velat undvika.

   Naturligtvis behöver det inte vara personer heller. Men eftersom man bestämt döda 1900-tals personer så är det som jag ser det inget större fel på de valda och inget kontroversiellt heller.