Rättegången om mordet på Elin Krantz över

Rättegången mot den misstänkte mördaren i fallet Elin Krantz avslutades idag.  Personligen tror jag att han kommer att fällas för mordet då hans egen historia inte stämmer och verkar helt osannolik. Den erfarne kriminalreportern Peter Linné på GP, är inte lika säker. Han tycker fallet är knepigt:

I dag avslutas den i särklass mest uppmärksammade rättegången i Göteborg under 2011. Pläderingarna från åklagaren Stina Lundqvist och advokaten Claes Östlund kan faktiskt bli direkt avgörande.

Som så ofta i mål med massor av känslor inblandade.

Mycket tyder på att den åtalade 23-åringen bluffar. Hans historia, som lämnades efter 13 förhör och 72 dygn av tystnad, är ganska osannolik och innehåller sina brister. Men, som tidigare sagts, den måste överbevisas. Och det är problematiskt.

[…]

Om vi låter erfarenheten leda oss vidare så dömer tingsrätten, med en rådman och tre folkvalda nämndemän, inte sällan med hjärtat. Det skulle kunna betyda ett 18-årigt fängelsestraff – eller kanske till och med livstid med tanke på brutaliteten.

Den övre instansen hovrätten, med en majoritet av jurister, dömer däremot med hjärnan och uteslutande efter lagboken – och frikänner möjligen 23-åringen.

Fast jag begriper inte hur han kan anse att Clas Östlund är stans smartaste försvarare. Smart kanske han är, men det jags ett av honom i rätten är också att han är en mes och en usel försvarsadvokat. Hans försvar av en misstänkt i Göteborgsrättegångarna efter kravallerna 2001 var under all kritik. Det fanns inte. Så med den advokaten så minskar den misstänktes chanser att gå fri. Det är min uppfattning. Men han kanske har blivit bättre med åren?

Åklagaren har yrkat livstid och försvaret hävdar att den misstänkte är oskyldig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Jesper Karlsson

    16 år för att han blir utvisad efter avtjänat straff. Vad fan är det. Livstid utan minsta möjlighet till permission skulle vara en självklarhet för sådana här brott. Jag önskar honom allt ont i fängelset om han, som rätten fastställt, är skyldig.