Problemet är inte SOS Alarm utan vinstjakten

Problemen inom SOS Alarm som lett till att minst en person dött beror inte på bolaget i sig. Problemet är vinstjakten, privatiseringen, upphandlingsförfarandet. Det innebär att man även om man byter larmbolag som landstingen i Uppsala län, Västmanland, Södermanland och Gotland tänker göra så kvarstår problemen.

För bolagen, oavsett om det är Medhelp eller SOS Alarm, är främst inriktade på att göra vinst, inte på att vara en serviceinrättning för människor. Risken för felaktigt handlande och inkompetens ökar i det läget. Fler människor kommer därför att dö i framtiden. I all fall så länge marknadsmekanismer ska styra över vilka som får utföra tjänsten. Vinststyrning blir i sådan här verksamhet en direkt fara för människors liv.

Det handlar om ett systemfel som beror på den politik som förs i Sverige. Det handlar inte om enskildas kompetens eller vissa bolags ledning.

Intressant?
Bloggat: Peter Andersson,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det är absolut upphandlingssystemet som är den stora boven! Och det politiska klimatet som tillåter att viktiga samhällsfunktioner läggs ut på underentreprenörer med vinstintressen. Man gör precis samma sak med skolan. Dessa frågor handlar också om hur våra skattepengar hanteras.

  Förvånande att det inte finns en enda journalist i det här avlånga landet som tar tag i frågan om systemfelen. Men de har ju sina ” vinstintressen”, dvs. vill överleva i ett alltmer hårdnande arbetsmarknadsklimat där merparten av alla journalister är anställda på tuffa villkor av bemanningsföretag… De har i dagsläget inte ens en chans att kritisera sina egna usla villkor utan att riskera att stå utan jobb.

  Money, money, money is what makes the world go around. Finns ingen snäll svensk modell längre (inte i Sverige i alla fall).

  All denna kortsiktighet är skrämmande.

 • Gunnar Lindqvist

  Läs gärna mina tankar i Gunnalinds Blogg, http://blogg.aftonbladet.se/gunnalind, de kommer, vá de lider, förhoppningsvis att synas i Netroot. Annars är det bara att söka i Netroots register. Jag hat jobbat 25 år som sjuksköteska på SOS Alarm varav 10 år i ren ‘telefontjänst’ Det finns förmodligen igen typ av samtal jag inte haft och handlggt. Läs görna mera i min blogg.
  Gunnar Lindqvist

  • Jag vill inte att man ska länka till sig själv i kommentarer. Vill du ha länk till din blogg från min, länka själv till min blogg.

 • Pingback: SOS Alarm fortsätter neka folk ambulans | Svensson()