Seger i Misrata?

Ghaddafis trupper tycks ha lämnat Misrata i västra Libyen. Frågan är om det ska betraktas som en seger för upproret eller bara som en taktisk reträtt från Ghaddafis militärer. I vilket fall som helst så betraktar nog Misrata invånare det som en seger och det är ju viktigt ur en psykologisk synpunkt. Det stärker helt enkelt moralen hos upprorsmännen.

Rebellerna, eller rättare sagt det som ska anses vara den legitima regeringen i Libyen, har också tagit kontroll över gränsstationer mot Tunisien i de bergiga delarna av Libyen sydväst om Tripoli där stora områden kontrollerats av upproret sen revolten i Libyen började. I öster tycks Ghaddafiregimens offensiv ha avstannat invid knutpunkten Ajdabiya söder om Benghazi.

Sen begriper jag inte varför en del är upprörda över att JAS-planen bara används till spaning. Det är väl gott nog och det är ju något som onekligen behövs.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anonym

    Och i de bergen bor tydligen Libyens lilla berberminoritet, som jag aldrig hade hört talas om tidigare,

    Men de är tydligen oppositionella, precis som berberna/kabylerna i bergen i Algeriet.

    • Vår organisation i Algeriet har sitt starka fäste band kabylerna, precis som de flesta vänsterorganisationer i landet har. Många algerier jag känner kan inte prata arabiska utan istället kabyl (som de i allmänhet kallar algeriska) och franska. Det finns anledning att tro på förbindelser mellan berber i Libyen, Tunisien och Algeriet.