Jemens president avgår?

I alla fall har han gått med på att avgå i utbyte mot att han inte åtalas efter bytet av regering. Protesterna mot Abdullah Salehs regim i Jemen har pågått i månader, i stort sett sen revolutionen i Tunisien lyckats fälla Ben Ali.

Saleh har i det längsta vägrat avgå och många demonstranter har dödats under protesterna mot regimen. Nu har han dock till slut gått med på ett medlingsförslag från Gulfstaterna:

Det styrande partiet i Jemen bekräftade för Reuters att det till fullo accepterar planen för ett maktskifte och att detta framförts till de arabiska medlarna.

Planen, som gulfstaternas samarbetsråd tagit fram, innebär att president Saleh ska överlämna makten till sin vicepresident inom en månad efter att en överenskommelse slutits med oppositionen och att han garanteras åtalsfrihet.

Om Saleh verkligen avgår blir han den tredje diktatorn i arabvärlden som avgår. Men det är inte troligt att det blir så som en följd av gulfstaternas förslag. Detta då oppositionen i landet inte har accepterat gulfländernas förslag på övergångsregering och åtalsfrihet för Saleh.

Intressant?
Bloggat: K & Å, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements