Att fortsätta kämpa – från en solig men kylig första maj i Göteborg

I solen och den isande nordan, eller snarare nordosten höll jag ett tal som var ungefär som följer. Jag talar fritt utifrån utkast/stödord och det är därför svårt att i efterhand veta exakt hur jag formulerar mig. Mitt språk och sätt att tala, tydligt, med tydliga gester och kroppsspråk är också svårt att omsätta i skriven text.

Låt oss fortsätta kämpa för en annan värld

Just den första maj är en bra dag om man vill fokusera på vad vi vill kämpa för, vad vi vill uppnå och vad vi drömmer om. För dagen skapades från början i kamp. I kamp för en annan värld, för en bättre värld, för en rättvis värld. Nyligen var jag i Chicago där arbetarna krävde 8 timmars dag och gjorde 1 maj till den dag man gick ut och krävde detta. På kyrkogården Forest Home finns Haymarket-monumentet till minne av de kamrater som dödades i sin kamp för 8-timmarsdag. Låt oss minnas dessa kamrater, dessa martyrer.

På andra Långgatan, precis härintill, födde min far och växte upp. I ett judiskt område, i en jiddischtalande stadsdel, snett emot den ortodoxa synagogan. Han växte upp i ett annat Sverige, i en annan tid. En tid som den borgerliga regeringen vill återskapa. En tid när fattigdomen var utbred. så utbredd att min far och han syskon fick ibland tiggde till mat. Detta samhälle försöker vår nuvarande regering återskapa. Ett samhälle där alla människor inte ansågs ha samma värde. Men min farfar och min pappas familj de hade en dröm, en dröm om en annan värld, en mer demokratisk värld, en bättre värld, en dröm om ett annat liv. Och de gick ut på 1-maj, på Järntorget som idag, för att kräva detta, för att kämpa för en annan värld.

För 10 år sen var vi 40 000 människor i Göteborg som krävde en annan värld, som ordnade demonstrationer, möten och seminarier för att diskutera hur en bättre värld skulle se ut och  frö att kämpa för en annan värld. Dessa våra krav möttes av brutalt våld. Brutalt våld från borgarstatens våldsapparat, från polisen. Vi vik inte en bättre värld. Istället fick vi en sämre värld, En värld med större klyftor, en värld med mer ojämlikhet, en värld där arbetslösa och sjuka inte anses ha samma värde som andra.

För ännu längre sen arbetade jag på Saabs växellådefabrik i Göteborg. Invid Liseberg. Under den enda tid när Saabs personbilstillverkning var lönsam. På den tiden började Saab införa ”just-in-time” och ”lean production”. Det var som jag ser det början till slutet för Saab. För företaget slutade vara lönsamt, produktionsstörningar i växellådsfabriken stängde produktionen i Trollhättan. Ibland körde vi upp växellådor i taxibilar. Det blev dyrt. Produktionen fungerade inte och var dyr. Vi som arbetade där vi drömde om ett annan värld, en värld där en arbetare hade makt över sitt arbete, en värld där en arbetare var lika mycket värd som Wallenberg, ägaren av Saab.

Vid samma tid införde man samma metoder vid Rovers fabrik i Longbridge. Med samma dåliga resultat. Rover köptes av BMW, Saab köptes av GM, det fortsatt gå dåligt. Rover såldes till några fifflare och spekulanter, produktionen av gamla modeller såldes till Kina. De tog emot statsbidrag och stöd, Pengarna försvann i ett hål, fabriken gick dåligt och efter några år las den ner. Pengarna var borta och jobben likaså. Nu händer samma sak i Saab, gamla modellprogrammet har sålt till Kina och ska tillverkas där, fabriken i Trollhättan har köpts av fifflare och spekulanter. Statliga bidrag och bidrag från Europeiska Investeringsbanken (EIB) skickas rakt ner i fifflarna Victor Muller och Vladimir Antonovs fickor. Och snart står vi där med en nedlagd fabrik i Trollhättan , inga jobb kvar och pengarna försvunna.

Det hade inte behövt gå så. De statliga pengarna hade kunnat användas på ett bättre sätt än att skickas rakt ner i fickorna på fifflare. De hade kunnat användas till en omställning av produktion till miljövänlig och klimatvänlig produktion Till att producera miljö- och klimatvänliga produkter. För att kunna skapa ett bättre samhälle, en annan värld, en miljövänlig värld. Den värld vi som jobbade på Saab drömde om.

Drömde om en annan värld gjorde också vi som var aktiva i , som kämpade i, Folkkampanjen mot kärnkraft mot slutet av 1970-talet. Vi drömde om en solidarisk värld, en annan värld, en bättre värld, en demokratisk värld. En värld som inte byggde på en ständig tillväxt och resursslöseri. En värld med alternativa energikällor, en klimatvänlig och miljövänlig värld.

Låt oss fortsätta kämpa, låt oss fortsätta drömma. Låt oss kämpa för en värld utan klyftor, utan orättvisor. En annan värld, en solidarisk värld, en miljövänlig värld och en värld utan rasism. En värld utan fascism och nazism. Låt oss kämpa för en sådana värld tillsammans, kamratligt solidariskt. Låt oss kämpa på samma sätt som på Tahrirtorget. Ateister, kristna, muslimer och judar tillsammans. Olika politiska inriktningar. Tillsammans. Kämpa tillsammans för en annan värld. Låt oss fortsätta drömma och kämpa MOT rasism, För Tolerans solidaritet och mångfald. Låt oss samlas för det på Hjalmar Brantingsplatsen den 21 maj klockan 11:00 för att kämpa mot nazism. Mot rasism och fascism. För en bättre värld. För en annan värld. Låt oss inspireras av människorna på Tahrirtorget i Egypten.

Låt oss påverkas, och inspireras av revolutionen i arabvärlden. Revolutionen som går vidare i Tunisien. Där sk det var val och folkomröstning. Revolutionen går vidare i Egypten, Militären styr och folket är kvar på Tahrirtorget. Revolutionen i Egypten har störtat Mubarak. En framgång. Revolutionen I Egypten har lett till framgångar i Palestina, att blockaden av Gaza är bruten. För i praktiken har gränsövergången I Rafah öppnats. Det är en framgång för den egyptiska revolutionen.

Men för att revolutionen i arabvärlden ska gå vidare, för kampen för en annan värld ska gå framåt krävs det mer. Det krävs att diktatorn i Libyen besegras, det krävs att regimen i Libyen störtas. Det krävs en seger för oppositionen i Libyen. Därför måste vi ge stöd till den kampen, kampen för ett annat samhälle, kampen i Libyen. Så länge Ghaddafi sitter kvar kan Assad i Syrien massakrera sin befolkning. Störtas Ghaddafi försvagas Assad i Syrien. Det är därför nödvändigt med Ghaddafis fall. Frö att en annan värld ska vara möjlig.

I Bahrein har revolutionen besegrats med hjälp av saudiska trupper och stöd från väst. Det visar att man inte kan lita på det imperialistiska väst. Inte lita på deras stöd till oppositionen i Libyen. Därför är det än viktigare med vårt stöd till oppositionen i Libyen. För en fortsatt kamp för en annan värld.

Låt oss fortsätta drömma. Låt oss fortsätta kämpa.
Låt oss drömma om en annan värld, en bättre värld.
Låt oss kämpa för en annan värld, en varm och solidarisk värld.
Låt oss kämpa för jämlikhet, jämställdhet, solidaritet och med demokrati. Låt oss kämpa för en annan värld.

För precis som den kalla natten idag ersattes av en varm och solig dag kommer 30 års nedkylning att så småningom kunna vändas till värme, solidaritet, jämlikhet och mer demokrati.

Anders Svensson

Demonstrationerna var som vanligt ungefär. Några ökade lite (Vänsterpartiet som var över 2 000 och KP som var över 700). SAC backade lite, men var över 1 500. Rättvisepartiet var 170 stycken i sin demo, den minsta under dagen. Något som innebär att de fick tillbaka det antal de tappade förra året. Vi själva var lite över hundra på vårt möte. Sossarna vet jag inte hur många de var.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, K & Å,
Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, SVD, AB1, 2, 3, EX, SVT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • loaderrorready

    Strålande!