Till slut – giftermål mellan Scania och MAN?

Av allt att döma är det dags för en sammanslagning av de två lastbilsföretagen Scania och MAN. Bägge kontrolleras av tyska Volkswagen. Scania är i praktiken ett dotterbolag till det stora tyska bilföretaget då Volkswagen kontrollerar 45,7 procent av kapitalet och hela 70,9 procent av rösterna. I MAN äger Volkswagen 30,3 % och är därmed kontrollerande aktieägare. Nu har man lagt ett bud på resten av aktierna.

En sammanslagning av MAN och Scania diskuterades redan på den tid jag var facklig förtroendeman inom Saab-Scaniakoncernen på 1980-talet men ingenting hände. Med tiden skaffade sig Volkswagen ett stort ägande i bägge lastbilsföretagen (Saabs flyg- och biltillverkning hade då knoppats av och återfanns i andra företag) och 2006 försökte MAN köpa på sig aktiemajoriteten i Scania. Något som stoppades då. Men nu, till slut, tycks det alltså vara dags för ett giftermål för de två lastbilsföretagen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements