USA-allierad accepterar sexslavar

Saudiarabien är USA viktigaste allierade i Mellanöstern efter Israel. I mångt och mycket beror det på landet stora oljetillgångar. Landet har en statsreligion som är extremt reaktionär och konservativ, den wahabitiska varianten av sunniislam. Samma tro som Usama Bin Ladin var anhängare av. Han var ju dessutom saudier.

Kvinnor har i praktiken inga demokratiska rättigheter i landet och därför är det inte speciellt förvånande att äktenskap med minderåriga förekommer eller att de våldtas och hålls som sexslavar. Det som är förvånande är kanske att USA, med sådan som Hilary Clinton i landets ledning låter detta fortsätta år efter år. I ett allierat land:

Aminetou Mint El Moctar, som fått den franska hederslegionen och har hedrats av USA:s utrikesminister Hillary Clinton personligen, har på egen hand byggt upp en organisation mot barnhandeln. Men hennes eget hemland förnekar att problemet ens existerar, framgår det vidare av Wikileaks diplomatrapporter.

Den nämnda kvinnan, Aminetou Mint El Moctar är ursprungligen från Mauretanien och hävdar att tusentals fattiga flickor säljs från Mauretanien och Jemen till rika saudiska män som sexslavar. Mauretanien är ett av få länder där äkta slaveri fortfarande existerar så det är nog inte helt osannolikt att många flickor säljs därifrån:

Aminetou Mint El Moctar, en mauretanska som arbetat i många år mot sexhandel och människohandel, berättar att sexslavjägarna besöker fattiga familjer i Mauretanien för att få dem att gifta bort sina döttrar med rika saudier. Ju yngre flickorna är desto mer betalt får familjen. Priset kan ligga på mellan fem och sex miljoner ouguiya, den lokala mauretanska valutan, vilket motsvarar närmare 140 000 kronor. Hennes uppgifter återfinns i en amerikansk diplomatrapport från Mauretaniens huvudstad Nouakchott.

Men det som är mest upprörande är naturligtvis att USA och dess utrikesminister Hilary Clinton kan acceptera att en av deras nära allierade acceptera slaveri, sexslaveri och giftermål med minderåriga. Eller så rä det faktiskt bara vad man kan förvänta sig av ett kapitalistiskt land som USA. Att ekonomi och rikedomar till få alltid går före människors lika värde, jämlikhet och humanism.

Jag skulle inte heller vara förvånad om det NATO-fartyg som lät bli att hjälpa nödställda flyktingar i Medelhavet var ett US-amerikanskt. Som dessutom i så fall kanske inte ens rapporterade att man sett det nödställda fartyget.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements