Elin Krantz mördare får fängelse

Den man som i rätten bedömts skyldig till mordet på Elin Krantz i Länsmansgården har ännu inte fått sitt straff utmätt. Han har dock genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och konstaterats ”frisk”:

På fredagen kom det rättspsykiatriska utlåtandet som slår fast:

att han ”ej har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning”.

att han ”vid tiden för undersökningen ej har en allvarlig psykisk störning”.

att han ”till följd av sitt psykiska tillstånd och personliga förhållanden i övrigt ej har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande eller annat tvång”.

att ”det därmed ej finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård enligt 31 kap 3 § brottsbalken”.

Det betyder att han kommer att dömas till fängelse. Med all sannolikhet blir det ett mycket långt fängelsestraff.

Mordet på Elin Krantz har varit mycket uppmärksammat, Men det är ett ovanligt mord. De flesta människor blir mördade av någon nära anhörig/vän i hemmet och de flesta mördade är män. Antalet fall av våldsam död (mord, dråp etc) i Sverige är totalt cirka 90 stycken per år, en minskning med 25% sen 1990.

Perioden 2002-2008 utgjorde andelen mord av den typ som drabbade Elin Krantz (sexualmord) 1 % av alla fall av våldsam död, dvs de är mycket ovanliga. Perioden 1990-96 utgjorde de 2% av all mord. Andelen fall av våldsam död som en följ av spontanbråk och dispyter var 26%. I bara 12% av var gärningsman och offer okända för varandra som i fallet Elin Krantz.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anonym

    Synd att vi inte har döds straff, det kräket förtjänar att dö 

  • Anonym

    Tänk om det varit en individ med Sverigedemokratiska sympatier som brutalt våldtagit och slagit ihjäl t ex en asylsökande från valfritt MENA-land. Vilket ramaskri det skulle blivit! Eller?