Vänsterpartierna i regionvalet – också ett fiasko

Det fanns tre vänsterpartier som ställde upp i regionvalet i Västra Götaland (jag räknar inte socialdemokraterna och miljöpartiet som vänsterpartier), Vänsterpartiet (V), Kommunistiska Partiet (KP) och Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Endast RS ökade antalet röster i förhållande till valet 2006 men tappar över häften av antalet röster som de fick i valet 2010. Ett klart fiasko.

Kommunistiska Partiet tappade antalsmässigt mer än hälften av sin röster i jämförelse med valet 2006 och tappar 50% av antalet röster i förhållande till valet 2010. Vänsterpartiet gör också ett uselt val, tappar mer än 25 000 röster (nästan 50% av antalet röster). Behåller dock i stort sett sin andel av rösterna men tappar 1 mandat i förhållande till valet 2006. Vilket är samma antal mandat som de fick vid valet i höstas.

Valet är som jag ser det ett fiasko för alla vänsterpartier. I jämförelse med valet 2010 går samtliga partier bakåt röstmässigt. I förhållande till valet 2006 backar alla utom R, men de har å andra sidan så små röstsiffror i detta val att det i praktiken är försumbart. Valet är ett klart fiasko för RS som statsat stort på att lyckas.

Kommunistiska partiet har tidigare levt på att de fått många missnöjesröster i arbetarområden. Men både i valet 2010 och i detta omval så tycks dessa röster istället ha gått till sverigedemokraterna som förmodligen plockat röster från såväl socialdemokrater som kommunistiska partiet och andra missnöjespartier som sjukvårdspartiet. Kort sagt är valet ett enormt fiasko för KP.

Även för vänsterpartiet är valet i Västra Götaland ett misslyckande. Det enda större parti med vänsterståndpunkter som öppet varit mot fortsatta privatiseringar och avregleringar lyckas inte kapitalisera på detta överhuvudtaget. Förmodligen beror detta misslyckande på att partiet betraktas som en del av etablissemanget och totalt allierat med socialdemokraterna och miljöpartiet. Att rösta på vänsterpartiet upplevs inte som nån skillnad gentemot att rösta på socialdemokraterna eller miljöpartiet.

Mitt eget parti, Socialistiska Partiet, ställde inte upp i regionvalet i Västra Götaland. Varken nu i omvalet eller vid valet 2010.

Intressant?
Bloggat: Beelzebjörn,
Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, 5, SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, EX1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Karl-Otto Hultström

  Vänstervågen ebbar sakta ut och är forhoppningsvis över helt till 2014. S håller ställningarna med SD gör en förtjänt uppryckning. De har gjort helt rätt som satsat på mer p.ngar till äldrevården. Ett område som ligger i regionens intresse. Det lönar sig att vara realist !

 • Karl-Otto Hultström

  Vänstervågen ebbar sakta ut och är forhoppningsvis över helt till 2014. S håller ställningarna med SD gör en förtjänt uppryckning. De har gjort helt rätt som satsat på mer p.ngar till äldrevården. Ett område som ligger i regionens intresse. Det lönar sig att vara realist !

  • Anonym

   Vänstervåg? Det var det mest verklighetsfrånvända jag läst på länge… 

   • Daniel Ågren

    Måste hålla med JohannesJ. Det är väl snarare fråga om pophögervåg…som socialliberal tycker jag att det har gått över gränsen; ingen eftertanke eller analys alls.

    Marknaden skall ha sitt, och staten sitt. -Ingen kan överleva utan den andra. Men om någon får total överhand, så får hela systematiken hjärtinfarkt. I dagens fall har man gett i princip all makt till riskkapitalet, vilket skapar ett samhälle jag i alla fall inte vill bo i.

 • Man måste ha med i beräkningen att valdeltagandet halverades. Dock skulle man kunna tänka sig att KP och RS hade en något stabilare väljarbas, men så var det tydligen inte.

  • Jag skulle vilja säga att det i RS fall är lite förvånande och att det i KP:s fall är en tydlig fortsättning på en tidigare trend.

   Med en korrekt attityd och inställning borde ju bägge ha kunnat öka sin andel av rösterna på samma sätt som SD, men det gör de alltså inte.

 • Jag vägrar att betrakta det nationalsocialistiska pratiet, Kommunististiska Partiet,som vänster.

 • Menar du nu att Kommunistiska Partiet skulle vara nazister? Låter bra okunnit.