Spanska massprotester

I Spanien ska det snart vara lokalval, arbetslösheten är skyhög, ekonomin har gått i stå och den kapitalistiska krisen rullar på. Som en protest mot detta har människor i ett 60-tal städer ockuperat torg med start igår. Personer på torgen uppger att man inspirerats av den arabiska våren:

Miguel Arrastia är, liksom så många andra unga spanjorer, arbetslös – och arg. Därför kallas rörelsen också ”los indignados”, de upprörda., Den ekonomiska krisen och regeringens alla sparpaket har gjort att Spanien nu har den högsta arbetslösheten i hela EU: 21 procent. För ungdomar är den dubbelt så hög: 40 procent.

Två år av recession, ekonomisk kräftgång, har slitit hårt på människorna och rivit upp stora revor i samhällsväven. Och spätt på föraktet mot landets politiker och kritiken mot omvärldens bank- och finansfolk som tvingar den spanska regeringen att hårdspara.

Arrastia säger att demokratirörelserna i Nordafrika och Mellanöstern har fungerat som inspiration: de har visat vad människor kan göra om de samarbetar.

–De har gett oss styrka. Människorna där kunde stå upp mot diktatorer, så varför skulle inte vi också kunna? säger Arrastia till nyhetsbyrån AP.

Den spanska överheten har svarat på protesterna genom att förbjuda torgmöten, något som de protesterande inte brytt sig om. Ännu så länge har inga poliser ingripit mot demonstranterna som kommer att fortsätta hela helgen enligt arrangörerna. Premiärminister Zapatero från socialistpartiet har uttalat sin förståelse för demonstranterna. De protesterande uppmanar dock till att folk inte ska rösta på något av Spaniens stora partier, Socialistpartiet eller PP.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements