Isoleringen av Gaza bruten

Efter att Mubarak fällts så har pratet om en öppning av gränsövergången i Rafah mellan Egypten och Gazaremsan tilltagit allteftersom. Gradvis har gränskontrollen lättats upp, vissa dagar har det varit delvis öppet om jag har förstått rätt. Nu har Egypten beslutat att ”permanent” ha gränsövergången öppen. Det betyder att isoleringen av Gaza är över, trots att viss begränsningar fortfarande finns för palestiniernas rörlighet över gränsen. Män mellan 19 och 39 får nämligen inte korsa gränsen.

Isoleringen av Gaza är därmed i praktiken över och det är bra. Nu krävs det att Palestina får fri tillgång till sitt eget hav och att fartyg får komma till hamnar i Gazaremsan utan att israel ingriper genom att stoppa dem och/eller genom att döda hjälparbetare/fredliga aktivister.

Öppningen av gränsen till Gaza är ytterligare en seger för revolutionen i arabvärlden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  SanMarino-avtalet garanterade en judisk stat väster on jordanfloden och en palestinaarabisk stat öster om jordanfloden. Vad är anledningen till att ytterligare en palestinaarabisk stat skulle upprättas på territorium som utlovats till den judiska staten?

 • Det där var nog den löjligaste kommentaren jag läst på länge. Erkännandet av Israel villkorades med skapandet av en palestinsk stat. Rätten för Palestina att existera inom säkra gränser är erkänt av alla länder i världen (utom Israel). Israel ockuperar idag långt, långt mer territorium än vad som erkänts internationellt.
   
  Förövrigt ska man skilja på vad som är i judisk ägo och på vad som ingår i en israelisk stat. Det är under 10% av marken i Israel som judar har laglig rätt till att äga då resten stals från ursprungsinvånarna via fördrivningar och massakers.

  Tröttnar ni israellobbyister aldrig på att skriva korkade kommentarer om vad kolonialmakter kommit överens om för att sjtäla och fördriva?

  • Anonym

   Hampus, ditt inlägg var det löjligaste JAG hört på länge. Rätten för Israel att existera inom säkra gränser är erkänt av alla länder i världen (utom av arabvärlden).
   Att judarna skulle ha stulit 90% av sitt land är enbart lögn. Jag har tyvärr inte siffrorna på hur många kvadratmeter judar och judiska organisationer köpte av de gamla ägarna, men hela ytan styrdes av det Brittiska mandatet och genom en omröstning i FN fördelades ytan till TVÅ stater. Araberna krävde allt och förlorade allt, skulle man kunna säga. Efter förlusten av 1967 års krig förlorade nämligen Jordanien hela Västbanken, som de ockuperat sedan 1948. Någon palestinsk stat har aldrig existerat, men det har du kanske glömt.
   Dina lögner är patetiska, men upprepas tyvärr ofta av en del okunniga debattörer.
   Bertil Sörenson, Ljungskile

   • Israel är en stat skapad på stulet land. Det är inte svårare än så. Det är visserligen en judisk stat enligt sin lagstiftning men i sig har staten Israel inget med judendomen i sig att göra. De flesta judar lever dessutom utanför Israel.

    Detta oavsett vilka koloniala och imperialistiska överenskommelser som finns.

   • Diskussionen blir mer och mer off-topic. Fortsatt generell diskussion om israel kommer inte att tillåtas.

   • Samtliga arabländer, inklusive Fatah och Hamas, har erbjudit fred mot att Israel håller sig inom 1967 års gränser. Israel vägrar och vill inte ha några säkra eller internationellt erkända gränser.

    Vidare var marken i judisk ägo vid Israels skapande kring 6%. Resten stals.

   • Och glömde – en palestinsk stat har självklart funnits. Den var både större och äldre än Israel vilket framgår av arkeologi och faktiskt även i bibelns texter. Fillistéen hette den, det äldre namnet för Palestina.

 • Anonym

  PS. Jag glömde att poängteera att man räknar med att det bor fler judar i Israqel än utanför sedan något år. Fler lär det bli då antisemetism och diskrimenering ökar, inte minst i Europa (särskilt Frankrike, Ungern och Sverige/Norge) Det är mycket du skulle behöva veta innan du kastar ut lögner om stulet land.
  Etnisk rensning har bara lyckats i några få fall i historien ex. Vissa arabiska stater tillåter inga judar, Västbanken och Östra Jeruslem 1948-67 och Gaza idag. Där finns bara en jude: Gilat Shalit. Han är kidnappad, gömd (om han lever) har inte fått träffa Röda Korset, eller några andra utomstående på flera år. Som sagt, det är mycket du behöver sluta blunda för. Jag ska inte störa dig mer i fortsättningen av dagen.
  Bertil

 • Anonym

  Hur kan du belägga sanninghalten att judarna stal 90% av Israel? Det går inte för det är inte sant!
  /*off topic, borttaget’/ #AS

 • Att judarna enbart ägde 6% av marken i Israel i samband med landets skapande är internationellt erkända fakta. Läs själv:

  http://www.amazon.co.uk/Agrarian-Reform-Record-Abraham-Granott/dp/B000XGB9JC/ref=sr_1_5?ie=UTF8&s=books&qid=1281944447&sr=8-5

  http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/middle_east/03/v3_ip_timeline/html/1947.stm

  Ska tilläggas att kring en miljon av israels medborgare inte bor i landet. Det handlar då om judar, de palestinier som bott utomlands en längre tid har blivit av med sina medborgarskap eftersom Israel tillämpar etnisk rensning och rasism mot sin palestinska befolkning.

 • Bertil. Du kommer med påstående efter påstående som vi kan visa är fel. Sluta nu med det. Det blir bara löjligt.

 • Anonym

  Anders S. Det är tydligen hoppsöst att lägga fram fakta då du hela tiden suddar ut mina ord men behåller dina egna. Det är ju din blogg, helt klart, så du bestämmer. Hoppas dina ögon klarnar i framtiden. Under tiden: läs på ordentiligt i historieböckerna. Ha det.

  Bertil