Wallenbergs – Europas mäktigaste finansfamilj

Få finansfamiljer har kunnat behålla makten och inflytandet i näringslivet i Europa så länge som familjen Wallenberg. En jag tänker på familjen Hambro, som dessutom står nära familjen Wallenberg genom att Peter Wallenbergs mor gifte om sig med, Peter Wallenberg växte därför delvis upp i sin mors familj i England, med Charles Hambro jr som styvsyskon. De två var personliga vänner och Charles Hambro Jr gjorde praktik på Stockholms Enskilda Bank på 1950-talet. Det finns säkerligen andra finansfamiljer med lika gamla anor som Wallenbergs, men får lika inflytelserika. I Italien finns Agnelli, i Frankrike Michelin och i Danmark Møller för att nämna några.

Familjen Wallenberg var redan på 1920-talet en av Sveriges större finansfamiljer och var en av d 15 familjerna i CH Hermanssons bok Monopol och storfinans – de 15 familjerna som första gången utkom 1962 oxh sen kom ut i fler och uppdaterade upplagor under 1970-talet. Av de övriga finansfamiljerna som nämns id en boken återfinns förutom familjen Wallenberg endast familjerna Söderberg, Ax:son Johnson, Stenbeck (då Klingspor och Stenbeck) bland dagens stora finansfamiljer. Även Bonnier finns kvar, men är inte lika mäktiga som den en gång vara även om de är den största mediagruppen i Sverige. Finansgrupperna Dunker och Handelsbanken/Industrivärden som omnämns i den statliga koncentrationsutredningen från 1968 finns också kvar.

Familjen Wallenbergs makt utövas genom en rad stiftelser där K & A Wallenbergs stiftelse är den viktigaste. Vi stiftelserna kontrolleras en del industriföretag direkt medan andra kontrolleras genom investmentbolaget Investor som i sin tur dominerar riskkapitabolaget EQT. Både Investor och EQT är centrala ägare och maktspelare inom det svenska näringslivet. Nestorn i familjen Wallenberg är idag den 85-årige Peter Wallenberg, familjens makthavare är dennes söner Jakob Wallenberg och Perter Wallenberg Jr samt deras kusin Marcus Wallenberg (gift med Fanny Sachs, från en av Hermanssons 15 familjer). Arvtagare till kusinerna Wallenberg vad det gäller att föra vidare familjens makt inom svenskt näringsliv saknas inte.

Andra källor:
CH Hermanssons bok Monopol och storfinans – de 15 familjerna, tredje omarbetade upplagan 1971
J Palmstierna, Jacobs stege, 2008

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements