Skit i nationaldagen

Eftersom den svenska så kallade nationaldagen är ett mycket sentida påhitt utan förankring hos folket i Sverige tycker jag nog vi högaktningsfullt ska skita i allt vad natonaldagsfirande heter. Det blir bara en slags löjlig version av låtsasnationalism som inte är till heder för någon. Varken de som firrar eller Sverige. De blir pompöst, utan innehåll och känsla. Ett fiaskofirande helt enkelt. Som ligger fel och känns fel. Med såna som Herman Lindqvist i spetsen för firandet så blir det dessutom etter värre.

Lägg ner den kallade nationaldagen och låt oss fira på midsommar istället. Gör den riktiga nationaldagen, den folkliga nationaldagen, midsommarafton, till helgdag. Till helgdag på rätt datum, inte på en fredag. På det sättet ger vi folket vad folket vill ha och får ett firande som kan kännas i själen. Ett firande av den svenska sommaren, grönskan, livet. Nåt som faktisk är värt att fira. Midsommarafton, då vi alla firar ändå, borde vara helgdag och betraktas som vår nationaldag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements