Ingen dum idé – högersväng mot rött

Att cyklister ska få svänga höger även om det är rött ljus är en mycket bra idé. Det är helt ofarligt och underlättar cyklandet väldigt mycket. Det är tillåtet i en mängd städer i världen redan. I flera städer i Nederländerna har jag sett att man får göra de och förstås också i New York där bilar också verkar få svänga höger även om det är rött ljus. Inte heller det verkar vara nåt större problem. Så jag tycker det verkar vara en vettig idé som vissa politiker fört fram. Att cyklister och kanske också bilister ska få svänga höger även om trafikljuset visar rött.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Tycker det blir lite löjligt när bilar som kör mot rött har företräde gentemot bilar som kör mot grönt eftersom det då rimligen är högerregeln som gäller.

  • Men om trafiken flyter smidigare med färre bilar i köer som följd så är det kanske värt det.

   • Anonym

    Om det blir färre köer till priset av fler olyckor och fler försäkringsärenden så tycker då rakt inte jag det är värt det. Jag har till och svårt att se att det skulle ge speciellt mycket för köer eftersom ändå filerna i en korsning balanceras med avseende på trafikens mönster vid hög belastning. Tycker mest det låter som ett förslag som är bekvämt för bilisten, och problemet vi har i trafikmiljön idag är inte att bilisterna har det överjävligt (utan möjligen tvärt om om man inte ska behöva förändra alla andra trafikslag).

   • Men om det nu inte blir det. Vilket är den troliga utvecklingen om det tillåts så är det ju värt det. Speciellt så orsakar ju högersvängande cyklister inte några olyckor. Det är bekvämt för cyklisten som är det viktigaste som jag ser det. Men jag har inte heller nåt emot att göra det bekvämt för bilister.

 • I USA där högersvängar länge varit tillåtna vid rött ljus (även vänstersvängar om båda vägarna är enkelriktade), gäller rödljuset som väjningsplikt vid högersväng. Det fungerar alldeles utmärkt, och högersvängen är ju en nästan riskfri sväng.

  Trafiken flyter smidigare och färre bilar köar.

 • Nej, just i New York City får man inte svänga mot rött, eftersom det anses döda lite för många fotgängare.

  • Det är möjligt att jag missuppfattat ,men jag vet att i Chicago är det okej att köra mot rött överhuvudtaget. Även om man krockar kan det bli den som kör mot grönt som får betala för olyckan. Just detta har drabbat in dotter.

   Argumentet med gångtrafikanter är ju nu inte riktigt hållbart. För oavsett vilket så finns det alltid gångtrafikanter man kan köra på. Antingen på den gata man befinner sig på (vid rött ljus) eller på den gata man svänger in på (vid grönt ljus). Rent personligen uppfattar jagdessutom också trafiksituationen i New York som lugn och relativt ofarlig.