Sex dagar i Göteborg 2001, dag 6 – dagen efter

Del 9 av 9 i serien Sex dagar i Göteborg år 2001

SEX DAGAR I GÖTEBORG
Dagbok
Anders Svensson

Dag 6 Söndag 17/6

Lagerhuset II

Vaknar alldeles för tidigt. Ringer några samtal. Pratar med farsan för jag vill inte gå ensam till Schillerska för att hämta mina grejer. Han kommer efter en stund och vi åker gemensamt ner till skolan. Går in i skolan och möts bara av aktivister, polisen hade lämnat tillbaks skolan klockan 4 på natten. Går upp till expeditionen, det är låst. Brytmärken på dörrkarmen efter instatsstyrkans nattliga operation. Observerar att det är brytmärken på de flesta dörrarna i skolan. Hämtar nyckeln. Låser upp och går in. Konstaterar att mobiltelefonen, anteckningsboken och protokollen i plastmappen (hela plastmappen är borta) som fanns i ryggsäcken är borta. Förmodligen har polisen tagit dom. Allt annat i ryggsäcken urtaget och upplagt på en byrå. Glasögonen finns kvar och det är tur, de reservglasögon jag har på mig är inte lika bra. Pappa kör mig till Lagerhuset. Går runt på Lagerhuset och snackar med folk. Träffar flera av dem som fanns på Schillerska. Möte med samordningsgruppen på Forum. Träffar även föräldrar till folk från Schillerska. Den långhårige, rödhårige chilenaren är på plats och han berättar om att han nog var den siste gripne i skolan. Berättar att polisen slog honom och släpade honom varv runt skolgården trots hans skadade fot från en tidigare sammanstötning med polisen. Är över ett par svängar på Syndikalistiskt Forum. Träffar Jörgen och Marco , käkar ihop med dem på Bombay. Blir intervjuad, träffar Andreas M och senare Annicka. Ser Christian från Ung Vänster ute på gatan och rusar ut för att fråga om norrmännens komradioapparater. Han säger att norrmännen har dom än. Personalen på Bombay tror att jag ska smita från betalningen. Efter detta tillbaks till Lagerhuset. Blir intervjuad av en annan journalist från IMC inne på Fritt Forums område.

Presskonferens och TV-sändning

Därefter är det dags för en presskonferens på Världshuset. Innan den har vi ett litet möte om hur den ska läggas upp tillsammans med Anna J från Fältbiologerna. Hon utses till att leda presskonferensen och två tjejer från fältbiologerna ska vara med. Upplägget på presskonferensen gås igenom. Först jag om händelseförloppet med start på Hvitfeldtska och slut på Schillerska, därefter Tord och sedan Fälbiologtjejerna. Ett kort snack med America inför debattprogram i TV. Även ett kort snack med Hans A. Presskonferensen löper väl. Tjejerna från Fältbiologerna ser ut att må väldigt dåligt. Radion intervjuar mig efteråt tillsammans med en av tjejerna från Fältbiologerna. Lånar en telefon för att prata med TV4 om min medverkan i kvällens debattprogram. Blir tillsagd att komma dit ungefär en timme i förväg. Det är snart dags att gå dit, möter Martin på vägen och han gör mig sällskap. Kommer alldeles för tidigt till TV-studion, men får en kopp kaffe och sitter i en halvslummer i deras väntrum. Nordenstam som också ska vara med kommer. Han får gå direkt till studion och sminkavdelningen. Strax efter honom får jag också gå dit, men först har programledaren Willeke pratat med mig och konstaterat att jag är motvillig till att svara på frågor om AFA. Småpratar med Nordenstam och sen är det dags. Sex minuter i TV går fort men tror att jag gjorde bra ifrån mig. Efteråt blir jag frågad tre frågor inför nästa dags morgonsändningar i TV4. Utan att jag vet det kommer ett av svaren att bli lite kändare ”sten är sten, vapen är vapen”. Går ut från lokalerna därefter i sällskap med Nordenstam. Han säger bl.a. att det var Jaldung som beordrade insatsen av ONI och att han och Ronnebro försökt stoppa det hela. När jag tar bussen hem säger busschaffisen att jag får åka gratis.

Anders Svensson.

Hela dagboken från Göteborg 2001 finns publicerad i ett stycke. Jag kommer dessutom att under denna vecka att på rätt datum publicera avsnitten ur dagboken för det datumet. De första dagarna skrev jag inte så mycket, men det skulle bli mer.

Intressant?
Bloggat: Lodenius,
I media: Fria, Motkraft1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om ,  ,  ,  

Series Navigation<< Sex dagar i Göteborg 2001, dag 5 del 2 – Schillerska – det värsta övergreppet
Advertisements