Metallstölder är ett större problem än spritsmuggling

Metallstölder, främst koppar men även aluminium, från ledningar och signalsystem längs med de svenska järnvägarna är ett betydligt större problem för samhället än spritsmuggling med bussar och privata bilar från Tyskland. Metallstölder orsakar varje år stora tågförseningar och störningar för den svenska exporten.

Tjuvarna klipper också ofta optiska kablar även om man inte kan tjäna några pengar på dem. Förmodligen gör man det av missförstånd eller kanske för att det går snabbare att ta allt. Avklippta optiska kablar innebär många problem som tar tid att lösa.

Även byggen av järnvägar försenas på grund av stölder. Det gäller exempelvis för bygget av dubbelspår längs med älven mellan Göteborg och Trollhättan.

Lösningarna på detta problem är inte helt enkla. Men ökad bevakning av byggarbetsplatser har visat sig få ner antalet stölder där. Inte så oväntat kanske. Dessutom kanske man borde  gå tillbaks till en reglering av skrotbranschen där bara registrerade handlare får köpa skrot och där uppgifter om säljare måste samlas in, exempelvis skulle skrotsäljare kunna vara tvungna att legitimera sig för att skrothandlarna ska få köpa. Legitimeringen registreras hos skrothandlarna och då går kopparstölder att spåra. Om metallerna som stulits exporteras till skrothandlare i andra länder hjälper förstås inte detta.

Att det stjäls så mycket koppar nuförtiden beror på höga kopparpriser. Priser som troligen inte kommer att sjunka inom överskådlig tid. Metallbristen är stor i världen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anonym

    För några år sedan brukade jag promenera förbi några tjackpundares läger påvägen till och från arbetet. Det var som ett skrotupplag och de hade en teknik för att skala kopparkablarna som bestod i att elda på kabeln. De är flitiga som myror iblend de där tjackpundarna, men ibland blir det fel, det gänget släkte hela roslagsbanan vid tillfälle.

    Men numera tror jag att branschen har fyllts med utlänska aktörer också, vilket kan medföra att dina förslag blir verkningslösa, eller iaf inte så effektiva som man kunde hoppas.

    Enda varaktiga åtgärden för att komma till rätta med sånt här är ett samhälle för alla, där brott aldrib behövs för den egna överlevnaden och det krävs globalt för maximal effekt. Men det blir lite jobbigt att säga det, för man får upprepa det för så oerhört många problem, problem som uppstår när man bygger ett samhälle som förutsätter att medborgaren snällt och lydigt skall svälta ihjäl för samhällets bästa.